2024 április 22

Sokat bukhatunk a londoni tőzsdén

Meredek csökkenéssel idei eddigi mélypontján fejezte be a kereskedési hetet a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása pénteken a londoni piacon, tükrözve azt a befektetői derűlátást, amely az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve újabb gazdaságélénkítő likviditásinjekciójának előző esti bejelentése nyomán uralkodott el a piacokon.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó londoni CMA piacfigyelő cég kimutatása szerint a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 365 bázispont környékén járt a péntek délutáni londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra a 388,6 bázispontos előző esti záró után. A péntekre kialakult magyar CDS-árazások azt jelentik, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 365 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon.

A magyar CDS-tranzakciók középárfolyama az idén először május elején süllyedt 500 bázispont alá, az azóta tartó, csaknem folyamatos csökkenés nyomán pedig szeptember első hetében már a 400 bázispontos határ alatt járt. Az év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti magyar CDS-árjegyzési rekordokat mértek Londonban, így az év eleji szintnél most 385 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási középárfolyama a londoni piacon.

A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Londoni felzárkózó piaci elemzők egyöntetű véleménye szerint a magyar CDS-árfolyamok jelentős csökkenése és a magyar befektetési eszközök más kockázati mérőszámainak javulása volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa által végrehajtott váratlan, negyed százalékpontos múlt havi kamatcsökkentés egyik fő tényezője. Az MNB augusztus 28-án az addigi 7,00 százalékról 6,75 százalékra csökkentette alapkamatát.

A citybeli elemzői közösség a kockázati mutatók további javulása esetére nem zárja ki teljes mértékben a szeptemberi újabb MNB-kamatcsökkentést, bár a 3 százalékos célszintet jelenleg kétszeresen meghaladó tizenkét havi inflációs ütemre hivatkozva több londoni elemző egyelőre inkább szünetet jósol a monetáris enyhítési ciklusban. Simor András MNB-elnök egy csütörtöki interjúban azt mondta, az inflációs folyamatok nem indokolják a jegybanki alapkamat csökkentését, amely a növekedési kilátásokat sem igen tudná javítani a magyar gazdaság jelenlegi helyzetében. A KSH e héten közzétett adatai szerint a fogyasztói árak augusztusban 6,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, és londoni elemzői előrejelzések szerint a következő hónapokban várhatóan tovább gyorsul a magyarországi infláció, elsősorban a külső élelmiszer-ársokk hatására.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai az új inflációs adatokat kommentálva azt jósolták, hogy a tizenkét havi összevetésű magyarországi inflációt szeptemberben 6,5 százalék közelébe gyorsítja tovább az élelmiszerárak támasztotta inflációs nyomás, és az, hogy több adóintézkedés hatása még csak ezután jelenik meg teljes mértékben a számokban. A monetáris tanács legutóbbi ülésén jelezte, hogy már kevésbé koncentrál az inflációra, ám ez változhat, ha a drágulás üteme magas szinten beragad, és ha ez elkezd hatást gyakorolni az inflációs várakozásokra – vélekedtek a hét eleji inflációs adatismertetés utáni értékelésükben a JP Morgan londoni elemzői.