2024 július 21

Sikeres évet zárt tavaly a mezőgazdaság

A jelentés szerint rendkívül sikeres évet zárt 2011-ben a magyar mezőgazdaság, részesedése a nemzetgazdasági GDP-ben 3,2 százalékról 4,6 százalékra nőtt. Az agrár-külkereskedelmi egyenleg a múlt évben rekordszintet elérve megközelítette a 2,7 milliárd eurót, a nemzetgazdasági mérlegtöbblet 39,2 százalékát tette ki.

A mezőgazdaság által előállított javak ára átlagosan mintegy 17 százalékkal, a kibocsátás volumene 10 százalékkal nőtt a múlt évben. A ráfordítások árai 12,9 százalékos növekedést mutattak, így az agrárolló 2011-ben jelentősen, 5,7 százalékkal javult az előző évhez képest.

A növényi termékek magas hozamai mellett hosszú évek után tavaly először az állati termékek kibocsátása is emelkedett. A kibocsátás értékének növekedését a növényi és az állati termékek esetében is jelentős áremelkedés erősítette.

Az élelmiszeripar összes értékesítése a múlt évben 9,6 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, ami nagyrészt a magasabb áraknak köszönhető, mivel az értékesítés volumene tavaly csak 0,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az értékesítés motorjaként a jelentés a kivitelt jelöli meg, amely 18,4 százalékkal nőtt 2010-hez képest. A belföldi értékesítés viszont csak 5,5 százalékkal emelkedett. Az élelmiszeripari export volumene szintén nőtt 6,7 százalékkal. Ezzel szemben az élelmiszeripar belföldi értékesítésében 2,5 százalékos volumencsökkenés volt tapasztalható 2011-ben.

A beruházások folyó áron számolt értéke a teljes nemzetgazdaságot figyelembe véve a múlt évben kismértékben mérséklődött; a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban azonban 13, illetve 17 százalékkal emelkedett. Így összességében a nemzetgazdaság beruházásaiban a mezőgazdaság részaránya 4,7-ről, 5,6 százalékra nőtt. Az élelmiszeripar aránya pedig 2,7-ről, 3,3 százalékra emelkedett.

A jelentés megjegyzi: 2011-ben a mezőgazdasági tevékenységből származó – folyó áron számított – nettó vállalkozói jövedelem 685 milliárd forint volt, ez 89 százalékkal több, mint az előző évi.