2023 december 11

Rövidtávon még erősödhet a török líra

Miként reagáltak a piacok a vasárnapi török népszavazásra, ahol a szavazók 51 százaléka voksolt az elnöki rendszer bevezetésére?

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Csökkent az országkockázat

Láthatóan csökkent a politikai kockázat – mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen devizaelemzője. Hozzátéve: amiből rövidtávon némi előnyt kovácsolhat a török líra.

Stabil a kötvénypiac

Érdemes rápillantani a 2042-es lejáratú, 30 éves, dolláralapú török kötvény hozamgörbéjére – folytatta, amely elég jól tükrözi az országkockázatot. Nos, jól látható, hogy az év végén 5-5,5 százalékról felkúszott a hozam a 6,7 százalékig, köszönhetően a Trump hatásnak, majd lefelé indult, s ezt a folyamatot a tegnapi népszavazás sem akasztotta meg.

Bár térségi összehasonlításban továbbra is magas a török kockázat, de ez most nem emelkedett tovább.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Sávban maradt a líra

Hasonló a helyzet a devizapiacon is – mondta. Mind az euró/török líra, mind a dollár/török líra kurzus a sávban maradt. Nagyon úgy tűnik, hogy a piacok előre beárazták a népszavazás eredményét.

Bár rövidtávon jöhet némi erősödés, így például az euróval szembeni 3,86-4,02 sáv erős oldalát hamarosan tesztelheti az árfolyam. Nem valószínű, hogy letörne a támasz. És ezt követően tovább sávozhat a kurzus.

Olvastad már? Sokkolta a német politikusokat a török népszavazás eredménye
Németországban a 3-3,5 milliós török közösség 440 ezer tagja szavazott igennel a törökországi alkotmány módosításáról rendezett népszavazáson – írta kedden a Bild című lap hivatalos török adatokra hivatkozva.