Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 22

Rontotta Kínára és Kelet-Ázsiára vonatkozó előrejezését a Világbank

A washingtoni székhelyű intézmény hétfőn ismertetett előrejelzése szerint Kelet-Ázsia gazdaságnövekedése idén és jövőre 6,9 százalék lesz az eddig becsült 7,1 százalék helyett, a tavalyi 7,2 százalék növekedés után.

A Világbank rámutatott arra, hogy az eddig várt gazdaságnövekedéssel kapcsolatos módosítás ellenére a térség továbbra is a leggyorsabban fejlődő feltörekvő övezet marad. A gazdaságnövekedést elsősorban olyan kockázati tényezők veszélyeztetik a Világbank szerint, mint a globális kereskedelem élénkülésének a lassulása vagy a kamatok hirtelen emelkedése világszerte.

A Világbank szerint Kína hazai össztermékének (GDP) idei növekedése 7,4 százalékra, jövőre 7,2 százalékra lassul a tavalyi 7,7 százalékról. Az intézmény eddig 7,6 százalékos idei és 7,5 százalékos jövő évi gazdaságnövekedést várt. Kína gazdasága gyengén indított az idén, a GDP 18 hónapja legkisebb ütemben nőtt az első negyedévben. Csökkentheti a beruházásokat és lassíthatja a feldolgozóipari aktivitást a kormánynak az a terve, hogy mérsékli a magas energiakeresletet és a légszennyezettséget.

A Világban és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénteken kezdi meg szokásos évi őszi közös ülésszakát.