2023 szeptember 22

Rogyadoznak az európai piacok

A londoni FTSE-100 index 0,13 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,22 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,17 százalékkal csökkent csütörtökön nyitáskor.

A nap legfontosabb eseménye az Európai Központi Bank (EKB) délutáni kamatdöntő ülése lesz. A piaci elemzők nem számítanak arra, hogy az EKB tovább csökkentené már egyébként is rendkívül alacsony alapkamatát, de abban reménykednek, hogy új részletek derülnek ki a bank eszközfedezetű értékpapír-vásárlási programjáról (ABS-program). Az eszközfedezetű értékpapírok hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, amelyek értéke és hozama az alapul szolgáló mögöttes eszközök összességéből származik. A tervek szerint az euróövezeti kis- és közepes vállalatoknak nyújtott hiteleket értékpapírosítanák, és az EKB ezekből az értékpapírokból vásárolna, így segítve a vállalati hitelezés élénkülését.

Ruben Segura-Cayuela, a Bank of America Merrill Lynch elemzője szerint az EKB nem árulja el az ABS-program pontos összegét, vagy időtartamát, mert szerinte azt még a bank se tudja. Az elemző szerint annak is van kockázata, hogy ha elhangzik egy konkrét összeg, és azt a befektetők nem tartják elég nagynak, akkor negatívan reagálnak, pedig a program célja épp a bizalom erősítése lenne.

Szerdán jelentősen csökkentek a részvényárfolyamok Amerikában és Európában is, csütörtökön pedig tovább folytatódott a gyengülés Ázsiában. A nemzetközi hangulat kedvezőtlen.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra”]