2023 december 10

Rengeteg kárt okozott a szélsőséges időjárás

Mi okozta a legtöbb kárt?

A rendelkezésre álló adatok alapján egy ingatlanban átlagosan 80-85 ezer forint értékű kár keletkezett. A legtöbb kárt a vihar, a felhőszakadás, a beázás, valamint a hónyomás okozta. A legtöbb káreseményt a fővárosból, a Dunántúlról, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Heves megyéből jelezték, de egyes biztosítókhoz az egész ország területéről érkeztek bejelentések.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A Mabisz adatai szerint 2016 év végén 3,122 millió lakásbiztosítási szerződést kezeltek a biztosítók. A mintegy 4,4 millió magyarországi ingatlant tekintve a lakóingatlanok 72-73 százaléka rendelkezik biztosítással.

Magyarországon egy olyan alapbiztosítás, amely az úgynevezett elemi kockázatokat, a katasztrófakockázatokat tartalmazza, már havi 2-3 ezer forint összegű díjért megköthető. A piacot 16 biztosító 85-féle terméke alkotja.

Komoly károkat okozott a hó

Az áprilisban szokatlan időjárás rendkívül sok kárt okozott az Aegon Magyarország ügyfeleinél. Hétfő reggelig 965 bejelentés érkezett a piacvezető lakásbiztosítóhoz, az ügyfelek által becsült kár közel 84 millió forint – közölte a biztosító.

Az áprilisi eső és hó sajnos nem tréfa, az elmúlt napokban leesett nagy mennyiségű, különböző halmazállapotú csapadék és erős szél rendkívüli károkat okozott. A piacvezető lakásbiztosítóhoz, az Aegonhoz hétfő reggelig 965 meteorológiai kárbejelentés érkezett. Az ügyfelek által becsült kárösszeg 83,6 millió forint, a bejelentett átlagkár 87 ezer forint.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A legtöbb kár Budapestről (218) és Vas megyéből (112) érkezett. A legtöbb bejelentés vihar (550) és beázás (291) miatt érkezett, de hónyomás is okozott károkat.

A károkat érvényes lakásbiztosítás alapján a biztosító megtéríti, így például az épületre dőlő fa vagy letört ág által okozott károkat, illetve több módozat téríti a 8 órán túli áramkimaradásból származó fagyasztott élelmiszer megromlásával keletkezett károkat is.

Idén nem ez az első olyan hónap, amikor az időjárás megnehezíti a lakosok életét, hiszen januárban az extrém hideg mellett az ónos eső okozott jelentős károkat, igaz, akkor „csak” 850 bejelentés érkezett időjárás okozta károkról, a becsült kárösszeg viszont több mint 71 millió forint volt az Aegon ügyfeleinél.