Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 22

Pályázóbarátabbá vált a támogatási rendszerünk

Új prioritások

Csepreghy Nándor hangsúlyozta, hogy a 2014-2020-as új pályázati időszak – a munkahelyteremtés mellett – a gazdaságfejlesztésre fókuszál, és új területi megközelítést alkalmaz: döntően a helyi, megyei önkormányzati igényekre koncentrál. A területi programokban a régiók helyett tehát a megyékre helyeződik a hangsúly, a pályázók támogatása megyei szinten, egyszerűbben és gyorsabban valósul meg.

Emlékeztetett, hogy 2014-ben azért szüntették meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, hogy a korábbinál jobb rendszer jöjjön létre, amely a pályázók számára valóban szolgáltatást nyújt, és válaszol az ország makrogazdasági kihívásaira. A rendszer szerinte jól vizsgázott, ezt bizonyítja, hogy a 2007-2013-as ciklusban Magyarország rendelkezésére álló 8200 milliárd forintos keretösszegből 2010-ig mindössze 970 milliárd forintot fizettek ki, míg 2013-tól kezdődően, a Miniszterelnökség irányítása óta eltelt időszakban 5000 milliárd forintot, így a teljes keretösszeget fel tudta használni az ország.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A MÁK az ügyfélközpontúság kulcsa?

Az új pályázati ciklus sokkal inkább pályázóbarát az előzőhöz képest – jelentette ki az államtitkár, megjegyezve, hogy a Magyar Államkincstár közreműködő szervezetként történő bevonásával a rendszerbe, egyszerűsödik az állami struktúra.

A regionális fejlesztési ügynökségek megszűnésével kapcsolatban Csepreghy Nándor azt mondta: „technikai átalakításról” van szó, amelynek lényege, hogy „még közelebb legyenek egymáshoz a pályázók és az őket szolgáló állami szereplők, megszüntetve minden párhuzamos intézményt”. Az ügynökségeknél dolgozókat a továbbiakban a kifizetések lebonyolításáért felelős Magyar Államkincstárnál, a 19 megyei önkormányzat projektmenedzsment-szervezeteinél, illetve a Széchenyi Programirodánál alkalmazhatják – tette hozzá.