Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 25

Összehangolt lépések az adócsalók ellen

Magyarországot a tanácskozáson Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter képviselte. A tárcavezető szerint a miniszterek kiemelten foglalkoztak a fordított áfa kérdésével és az adócsalások ügyével, az Oroszország-ellenes szankciókkal, és beszélgetést folytattak az egyes gazdaságok általános helyzetéről is. „Nagyon fontosnak tartom, hogy a visegrádi négyek továbbra is szoros együttműködésben tudjanak választ adni az európai és a térségbeli kihívásokra. Ennek jó példája a mostani közös tanácskozás” – nyilatkozta Varga Mihály az MTI-nek. A fordított áfa kérdése, illetve az adócsalások ügye a miniszter szerint európai probléma.

„Iparszerűek és szervezettek lettek azok a visszaélések, amelyeken keresztül a nemzeti költségvetéseket csapolják most már rendszeresen, és így elmaradnak az adóbevételek. Megegyeztünk abban, hogy az adóhivatalok szorosabb együttműködésére van szükség. Arra törekszünk, hogy az EU-n belül szélesebbre nyissuk a fordított áfa lehetőségét” – fejtette ki Varga Mihály.

Hasznos a megállapodás a szakminiszterek szerint

Andrej Babis cseh pénzügyminiszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Csehország évente milliárdokat veszít a szervezett csoportok adócsalásai következtében, ezért a szorosabb együttműködéshez komoly érdeke fűződik.

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter nagyon hasznosnak minősítette, hogy a régi szakminisztereinek sikerült megállapodniuk az adócsalások elleni határozottabb fellépés kérdésében.

Ami az Oroszország elleni szankciókat illeti „ebben az ügyben egyetértés volt abban, hogy az EU-n belüli egyeztetésnek fenn kell maradnia. Egyfajta szolidaritásra van szükség ahhoz, hogy egyes országokat ne lehessen kijátszani másokkal szemben” – jegyezte meg a miniszter.

Hozzátette: többen arra is felhívták a figyelmet, hogy a szankciók nem jelentenek megoldást egy politikai jogot sértő problémára. „Ügyelni kell arra, hogy az EU egy új megoldást találjon az ukrán-orosz helyzet kezelésére” – mutatott rá a tárcavezető.

A közép-európai országok gazdaságának általános állapotáról szóló eszmecserével kapcsolatban Varga Mihály elmondta: kedvezőtlen az orosz válság hatása, de ennél sokkal komolyabb gazdasági hatása van annak, mi történik Európában, Európa nyugati felén. „Ha a nyugati országok, az euróövezet országai nem teljesítenek jól, ha nincs növekedés, nincs munka, nincs több befektetés, akkor ennek a helyzetnek egy általános európai következménye egy általános válság lehet” – jegyezte meg a miniszter.