2024 május 30

Összebalhézott az államfővel, majd lemondott

A tábornok nyílt konfliktusba került az államfővel, amióta bírálta a hadseregnél tervezett megtakarításokat, s a védelmi költségvetést „tarthatatlannak” nevezte. Emmanuel Macron emiatt a múlt heti nemzeti ünnepen tartott beszédében figyelmeztette őt, hogy nem vitathatja nyíltan az elnök, azaz a hadsereg vezetőjének a döntéseit. A vezérkari főnök maradása vagy távozása azóta az egyik legfőbb téma volt a francia médiában.

Nem tudta garantálni a fenntarthatóságot

Az új kormány 4,5 milliárd eurós megtakarítást irányoz elő még az idén az állam működésében, ebből a legjelentősebb összeg, mintegy 850 millió euró a védelmi tárcára hárul.

„A jelenlegi körülmények között nem vagyok abban a helyzetben, hogy biztosítani tudjam annak a hadseregmodellnek a fenntarthatóságát, amelyben hiszek Franciaország és a franciák védelmének szavatolása érdekében, és hogy támogassam hazám ambícióit. Következtetésképpen, a mai napon benyújtottam a lemondásomat a köztársasági elnöknek, aki azt elfogadta” – írta közleményében Pierre de Villiers.

„Mindig ügyeltem arra a kinevezésem óta, hogy megtartsam azt a hadseregmodellt, amely szavatolja a koherenciát az Európával és Franciaországgal szembeni fenyegetések, a hadseregeink folyamatosan növekedő feladatai, valamint a kapacitási és költségvetési eszközök között” – tette hozzá a vezérkari főnök, aki három és fél éve töltötte be a tisztséget.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Kiszivárgott a sajtóba a véleménye

A tábornok emlékeztetett arra, hogy „a lojalitás legszigorúbb tiszteletben tartása mellett, amely mindig is az alapját jelentette a politikai vezetéssel tartott kapcsolatnak, úgy ítélte meg, hogy feladatai közé tartozott a kétségeinek megosztása, több alkalommal, zárt ajtók mögött, a teljes átláthatóság és igazság jegyében”.

Pierre de Villiers arra utalt, hogy a nemzetgyűlés egyik zárt ülésén, majd a védelmi tanács múlt heti ülésén is élesen bírálta a tervezett költségvetési megvonásokat, ahonnan azonban minden kiszivárgott a sajtóba.

A konfliktust megelőzően egyébként Emmanuel Macron június 30-án hosszabbította meg egy évvel a 61 éves tábornok megbízatását, akinek akkor ígéretet tett arra, hogy a védelmi költségvetés 2025-re eléri a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát, miután az elmúlt három évtizedben folyamatosan csökken a francia hadsereg büdzséje.