2024 április 13

Olcsó a támogatott hitel

A teljes hiteldíjmutató (thm) mértéke a drágább, használt lakás vásárlására fordítható kölcsönnél sem haladja meg a 12 százalékot ötmillió forintos kölcsönösszeg és 20 éves futamidő mellett, az új lakás vásárlására felhasználható hitelekből pedig létezik egyszámjegyű thm mellett kínált változat is.

Ezek az árak érezhetően kedvezőbbek a piaci alapú konstrukciókénál, igaz, a támogatás mértéke – az ötéves támogatott időszak miatt igen korlátozott, ráadásul a használt lakásoknál 6, az újaknál pedig 10 millió forintos hitelplafon komoly visszatartó erőt jelenthet – jegyzi meg a lap. Az ügyfelek ugyanakkor bízhatnak abban, hogy az ötéves időszak elég lesz a kamatkörnyezet kedvező irányú változásához, és jövedelmi viszonyaik javulásához.

A támogatott hitelek elindítását követően a közelmúltban akciókat is meghirdettek az érintett bankok, amelyek remélik, hogy a támogatott hitelek visszahozzák az ügyfeleket a piacra. Bár robbanásszerű változást senki nem vár a piacon, a jelenlegi, havi 10-12 milliárd forintnyi új lakáshitel-kihelyezés biztosan nőhet már a közeljövőben – írta a Világgazdaság.