2024 május 23

Nem találja az irányt Európa

Vegyes a kép

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,36 pontos csökkenéssel, 32 127,53 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest szinte nem változott.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,04 százalékkal, a frankfurti DAX-index pedig 0,01 százalékkal nőtt, míg a párizsi CAC-40 index 0,13 százalékkal esett a nyitásban. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,10 százalékkal csökkent a kereskedés indításakor.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Emelkedik az olaj

Az eurót 1,0779 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon reggel kilenc órakor, napi szinten 0,05 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára emelkedik, részben annak köszönhetően, hogy csökkent az Egyesült Államokba irányuló szaúd-arábiai olajexport, de a túlkínálattal küzdő piacok így is nyomás alatt maradtak.

Az észak-tengeri Brent májusi szállításra hordónként (159 liter) 50,68 dollárba került péntek reggel kilenc órakor, 12 centes, 0,24 százalékos nyereségben forgott az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára májusi szállításra hordónként 18 centtel, 0,38 százalékkal, 47,88 dollárra nőtt.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Folytatódhat a pozitív korrekció

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjének kommentárja szerint folytatódhat a pozitív korrekció a magyar piacon, bár csütörtökön „vereséget szenvedett” Donald Trump egészségügyi javaslata az első körben az Egyesült Államokban és ez bizonytalanná tette a piacokat.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője viszont jelezte: optimista hangulatot generált a nemzetközi piacokon, hogy mégis lesz kongresszusi szavazás az amerikai egészségügyi reformról. Emellett európai konjunktúra mutatók befolyásolhatják a nemzetközi kereskedést pénteken.

Amennyiben az indexek igazolják, hogy az európai növekedés a februárihoz hasonlóan kedvező, szintén lendületet adhat a részvénypiacoknak – vélekedett az elemző.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató délelőtt teszi közzé az euróövezet magánszektorának márciusi teljesítményét tükröző beszerzésimenedzser-indexek előzetes értékeit. Elemzők enyhe visszaesésre számítanak a robusztus februári növekedéshez képest.

Nagy a tengerentúli bizonytalanság

A meghatározó esemény azonban továbbra is az Egyesült Államokban játszódik. A befektetők körében bizonytalanság uralkodik, miután az új amerikai egészségbiztosítási törvényről való szavazást elhalasztották csütörtökön a képviselőházban, mert a republikánus párt nem tudta biztosítani az elfogadáshoz szükséges többséget. Úgy tudni, hogy legalább 30 republikánus honatya nem hajlandó igennel voksolni az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvényt felváltó jogszabályra, miközben legfeljebb 21 kiszavazó lehet, vagy elbukik a javaslat.

A piacok lakmuszpapírként tekintenek a szavazásra, amely azt jelzi, hogy Donald Trump elnök képes-e együttműködni a kongresszus tagjaival és képes-e érvényesíteni akaratát elképzeléseinek megvalósításában. Trump elnök felszólította a képviselőket, hogy pénteken mindenképpen tartsák meg a szavazást, legyen bármi is a kimenetele. Egyúttal jelezte, hogy ha a képviselőház nem fogadja el az új egészségbiztosítási törvényt, akkor érvényben hagyja az Obamacare-t, és helyette olyan gazdasági kérdésekre összpontosít, mint az adócsökkentések és az infrastrukturális beruházások.

Innen indultak az indexek

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 300,76 pontos, 0,94 százalékos emelkedéssel, 32 127,89 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 26,9 milliárd forint volt.

Csütörtökön emelkedéssel zártak a nyugat-európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,22 százalékkal 7340,71 pontra, a frankfurti DAX-index 1,14 százalékkal 12 039,68 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,76 százalékkal 5032,76 pontra nőtt. A pán-európai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,85 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,75 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,90 százalékkal emelkedett.

Mínuszba csúszott Amerika
Csökkenéssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói, miután az amerikai kongresszusban elhalasztották a szavazást az új egészségbiztosítási törvényről.