Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 24

Nem egyeznek a vélemények Oroszországban

Egy csütörtökön tartott moszkvai befektetési fórumon a gazdasági és a politikai vezetők felszólalásaiból világosan kiderült, hogy nem azonosan ítélik meg az ország gazdasági helyzetét. Míg a Kreml ura igyekezett megnyugtatni a befektetőket és bizonyítani, hogy a helyzet teljes mértékben ellenőrzés alatt áll, a gazdasági élet szereplői vészjósló felszólalásokban sorolták a nyugati szankciók és strukturális gyengeségek által sújtott orosz gazdaságból érkező nyugtalanító híreket.

Robbanásveszélyes helyzet

Alekszej Uljukajev gazdasági miniszter úgy fogalmazott, hogy robbanásveszélyes helyzet alakult ki az idén várhatóan a 8 százalékot is elérő infláció és az 1 százalék alatti gazdasági növekedés egyvelegéből.

German Gref volt gazdasági miniszter, a Szberbank elnök-vezérigazgatója párhuzamot vont Oroszország jelenlegi és a Szovjetunió összeomlás előtti gazdasági helyzete között, mondván, mindkét esetben a nagyon magas olajárak és a jelentős szerkezeti problémák a meghatározóak. „Nem tűrhetjük ezt a helyzetet” – mondta Gref, aki arra intette Moszkvát, hogy ne ismételje meg a szovjet hibákat, ha nem akar ugyanarra a sorsra jutni.

„Ezek a felszólalások a gazdasági körök befolyásának elvesztéséről tanúskodnak. Korábban ilyen mondatok magánbeszélgetésekben hangzottak el. A jelek szerint most nincs más lehetőségük véleményük eljuttatására” – véli Andrej Jakovlev, a Gazdasági Főiskola elemzője.

Kétségbe vannak esve

Maria Lipman politológus szerint az orosz gazdasági vezetők nyilván nagyon kétségbe vannak esve, ha a nyilvánosság előtt ilyen kijelentéseket tesznek. „Befolyásuk szemlátomást csökkent. Korábban kompromisszumra jutottak volna” – jelentette ki Lipman. Rámutatott, hogy az ukrán válság és az erős nemzetközi feszültség közepette „az orosz politikai és geopolitikai érdekek szembeállnak az orosz gazdasági érdekekkel. Egy ilyen helyzetben Putyin mindig feláldozta a gazdasági fejlődést” – hangoztatta a politológus, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzetben ez a választás drámai és strukturálisan jóvátehetetlen Oroszország számára.

A Nemzetközi Valutaalap szerdán „szomorú” kilátásokat jósolt az orosz gazdaságnak, elismerve, hogy továbbra is vannak pozitívumok, mint az alacsony államadósság, valamint az arany- és valutatartalékok magas szintje.

Tőkemenekülés

A nyersanyagok exportjától erősen függő orosz gazdaság vállalatai azonban a nyugati szankciók miatt nem férnek hozzá a nemzetközi tőkepiacokhoz és a fejlett technológiákhoz. A tőke tömeges méretekben menekül az országból, az év eleje óta 120 milliárd dollárt vontak ki Oroszországból. A rubel értékének közel negyedét veszítette el egy év alatt, és az utóbbi hetekben szinte naponta újabb és újabb mélypontra jutott a dollárral szemben, arra kényszerítve az orosz jegybankot, hogy több százmillió dollárt öntsön a piacokra a rubel védelmében. A nyugati élelmiszerekre kivetett orosz importtilalom miatt számos élelmiszer ára jelentősen megugrott augusztus óta.

Kiegyensúlyozatlan költségvetési tervezet

Anton Sziluanov gazdasági miniszter azt javasolta, hogy nyirbálják meg az állami kiadásokat, célzott beruházásokkal támogassák a legfontosabb cégeket és fejlesszék az infrastruktúrát. A 2015-2017 közötti költségvetés tervezetét kiegyensúlyozatlannak ítéli miniszter, mivel a gazdaságra, az oktatásra, az egészségügyre és a kultúrára szánt kiadások háromszor alacsonyabbak a védelmieknél.

„Ebben a monopolista rendszerben mindenről Putyin dönt. És fontosabb prioritásai vannak, mint Oroszország gazdasági fejlődése. A vállalkozók érdekeit feláldozzák a putyini értelmezésű szuverenitás és nemzeti érdekek oltárán” – mutatott rá Maria Lipman, aki úgy ítéli meg, hogy csak a rendőrség, a biztonsági szolgálatok és a hadsereg menekül meg a költségvetési szigorításoktól.