2024 június 20

Nem áll jól az arany szénája

Ismét eséssel zárhatja a hetet az arany

arany_130829

A tegnapi iránykeresés után esik ma az arany árfolyama, így ismét közelebb került az 1 200 dolláros szint. Elsősorban az Egyesült Államokból érkező átfogó szeptemberi munkerőpiaci adatokra várnak ma a befektetők, a becslések szerint az augusztusi csalódást keltő számok után ma ismét jó adatok látnak majd napvilágot. A vártnál jobb számok közzététele esetén tovább erősödhet a dollár, drágítva ezzel az aranyhoz hasonlóan dollárban jegyzett termékek árát a más devizát használók számára, így eshet a nemesfém ára. A jó adatok emellett erősíthetnék azokat a spekulációkat is, melyek szerint a Fed a jó gazdasági teljesítményre hivatkozva a vártnál hamarabb emelne kamatot, ami szintén csökkentené a nemesfém iránti keresletet.

Kínából sem kap támogatást az arany árfolyama, a világ legnagyobb aranyfogyasztó országában szerdáig ünnep miatt továbbra sincs kereskedés.

A spot arany árfolyama tovább esik ma reggel, ismét 1 210 dollár alatt kereskednek a nemesfémmel, jelenleg 1 207,8 dollár körül mozog az unciánkénti jegyzés.

Nincs heti fordulat az olajnál

olajfúró 130214

Az amerikai WTI olaj jegyzése 89 dollár alatti szintekről váltott irányt és egészen 91 dolláros hordónkénti árfolyamszint felé ért. A Brent olaj tegnap 92 dollár alatt is járt, a WTI olajjal szembeni prémiuma 2,21 dollárra szűkült.

Főleg az amerikai könnyűolaj esetében volt megfigyelhető a visszapattanás, a több mint egy éve nem látott mélypontot követően erősödött a vételi oldal. Egyes piaci spekulációk szerint a ma délután érkező amerikai munkaerőpiaci adat elmaradhat a konszenzustól, melyet követően gyengülhet a dollár, ez pedig lökést adhat az árfolyam emelkedésének. A közel-keleti konfliktus mélyülése továbbra sem jelent prémiumot az olaj árában. Törökország tegnap bejelentette, hogy katonai támogatást nyújt az Iszlám Állam elleni harcokban, miután a szíriai határ közelében tovább nőtt az IS fölénye és újabb menekültek érkeztek Törökországba.

A novemberi szállítású WTI olaj árfolyama jelenleg 91,2 dollár körül ingadozik hordónként. A szintén novemberi szállítású Brent olajjal 93,5 dolláron kereskednek.