2024 május 27

Mit hoz a jövő az Apple-nél?

Növekedhet a részvények forgalma

Hétfőtől új árfolyamot láthatunk majd az Apple neve mellett, a jelenlegi részvényesek pedig minden Apple részvényük helyett 7 új részvényt kapnak majd, az előző gyorsjelentés során bejelentett 7:1 arányú feldarabolás értelmében – hívta fel a figyelmet a KBC Equitas.

apple 121026Az ügyfelek számára nincs semmilyen extra teendő, az új részvények automatikusan jóváírásra kerülnek. A felaprózásnak adózási szempontból sem lesz hatása, mivel a nyereség/veszteség kiszámításánál a korábbi bekerülési árakat is azok hetedén veszik csak figyelembe, a Google tavaszi felaprózásánál tehát lényegesen egyszerűbb lesz a helyzet.

Az Apple a likviditás növelésével indokolta a lépést, így pedig akár az ársúlyozású Dow Jones indexbe is bekerülhet a részvény, ami az alapok vásárlásán keresztül növelheti a forgalmat a világ jelenleg is leglikvidebb részvényének esetében.

Nem okoztak csalódást

A részvényfelaprózás mellett a héten több bejelentés is jött a fejlesztői konferenciáról. Új mobilos, és tabletes operációs rendszert mutatott be a társaság, az iOS 8 érkezése mellett pedig a Mac is új operációs rendszert kapott Yosemite néven. Ezzel együtt az Apple az egészségügyi/fitness fronton a HealthKit, míg az otthoni kényelmi szolgáltatások terén a HomeKit funkciókkal bővítette szolgáltatásait, melyek a különböző hordozható eszközökkel kombinálva igen népszerűek lehetnek majd a jövőben.

A befektetők a bejelentés előtt ugyan kissé negatívak voltak a részvénnyel szemben, ám a bemutató ideje alatt nem ütötték meg az árfolyamot, ez pedig jól jelzi, hogy egyáltalán nem tekinthető csalódásnak a konferencia – mutatott rá a Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője. Az Apple tehát látszólag a szoftverek közötti integrációval próbálja erősíteni hardvereladásait, és Mac, illetve iPad vásárlásokra csábítani az iPhone tulajdonosokat, a várhatóan ősszel érkező hardverek körüli spekulációk pedig segíthetik is az emelkedést a nyáron. A második negyedéves gyorsjelentés várhatóan július végén érkezik.