2023 március 23

Milliárdokat perkálhat Németország

A karlsruhei bíróság határozata szerint a szövetségi kormány és a szövetségi parlament (Bundestag) túlterjeszkedett az alkotmányban rögzített adókivetési jogán, amikor 2010-ben bevezette a grammonkénti 145 eurós adót, amelyet a reaktorokban újonnan elhelyezett fűtőelemek után kellett megfizetni.

Az adót 2011-től 2016-ig szedték be. A bevétel elmaradt az évi 2,3 milliárd eurós várakozástól, mert a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa hatására elkezdődött az úgynevezett energiapolitikai fordulat, amely a nukleáris energia használatának befejezését és a kieső termelés megújuló forrásokra alapozó pótlását hozta magával. Így az adó bevezetése óta egy sor atomerőművet leállítottak, azonban az üzemeltetők ezzel együtt is befizettek csaknem hatmilliárd euró fűtőelem adót.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

Az E.ON mintegy 2,8 milliárd eurót, az EnBW 1,44 milliárd eurót, az RWE 1,7 milliárd eurót szeretne visszakapni az alkotmánybírósági döntés nyomán.

Németországban az energiapolitikai fordulat előtt 17 atomerőmű működött, jelenleg 8 üzemel, és 2022 végéig ezeket is leállítják.

Zavar Paks II körül
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern uniós kiírástechnikai okok miatt törölte a Paks II projekt keretében az atomerőművi ötös és hatos blokk turbinacsarnoka fő és kiegészítő berendezéseinek gyártására és szállítására szerdán kiírt tendert.