Rendkívüli Hírek:

2023 május 28

Meredek pályára viheti a világot a Fed

Meredek lesz a pálya?

A februári BMI-adatok a világgazdasági növekedés némi lendületvesztéséről árulkodtak, a márciusi adatokból így majd pontosabb képet lehet alkotni arról is, hogy átmeneti zökkenőről volt-e szó, vagy sem.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Fontos jelzésekkel szolgál majd a jegybankok monetáris politikájának várható alakulásáról az inflációs nyomás év eleje óta tartó csekély erősödésének a folytatódása vagy megtorpanása. Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Fed márciusban egy újabb alapkamat-emeléssel nyugtázta az amerikai gazdaság teljesítményének erősödését és az infláció emelkedését.

A gazdasági elemzők így most már arra összpontosítanak, hogy hány alkalommal kell még idén kamatemeléssel számolni, illetve mennyire lesz meredek a monetáris szigorítás pályája.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Fókuszban a jegybankok

Az IHS Markit és az ISM gazdaságkutató intézetek héten publikálandó beszerzésimenedzser-indexeiből, a munkanélkülisegély-kérelmek heti alakulásából, valamint a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvéből pontosabb képet lehet majd alkotni a monetáris politika várható alakulásáról.

Hasonlóképpen az euróövezetben az erősödő BMI, a javuló foglalkoztatási és emelkedő inflációs adatok tükrében valószínűleg egyre több jelét adja majd az Európai Központi Bank (EKB) is a mennyiségi monetáris lazításként folytatott eszközvásárlási program közelgő kivezetésének.

Fontos adatok jönnek

A márciusi feldolgozóipari BMI-mutatók hétfőn jelennek meg az Egyesült Államokra és az európai országokra vonatkozóan is, amelyeket szerdán a szolgáltatóipari, illetve a feldolgozó- és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett összesített mutatók követnek.

Kedden az euróövezet februári kiskereskedelmi forgalmi adatait teszik közzé, az Egyesült Államokban pedig a februári kereskedelmi mérleget.

Csütörtökön jelenik meg a Fed legutóbbi, március 14-15-ikei kamatdöntő ülésének a jegyzőkönyve, pénteken pedig az amerikai márciusi foglalkoztatási adatok és a munkanélküliségi ráta.