2024 február 29

Meglepődtek Macron államosításán

Továbbra is bővül a francia gazdaság

A statisztikai hivatal (INSEE) pénteken közzétett első becslése szerint az euróövezet második legnagyobb gazdasága a megelőző két negyedévhez hasonlóan 0,5 százalékkal bővült a második negyedévben. A gazdaság első fél évi teljesítménye alapján aligha lehet kétséges, hogy az év egészében a növekedés eléri vagy meghaladja a kormány 1,6 százalékos célját.

A háztartások fogyasztása 0,3 százalékkal emelkedett az első negyedévi 0,1 százalék után, a beruházások növekedése azonban 2,1 százalékról 0,5 százalékra lassult le. A GDP növekedési ütemének fenntartását nagyban támogatta, hogy hat éve a legnagyobb tempóban, 3,1 százalékkal emelkedett az export, míg az import csak 0,2 százalékkal ment föl.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Olasz-francia összezördülés

A kivitel megugrása egy egyszeri tételnek volt köszönhető, az STX France hajógyár 700 millió euró értékben luxus óceánjárót szállított le. Az STX France ügyében amúgy egymásnak ugrott a francia és az olasz kormány, miután Bruno Le Maire gazdasági miniszter bejelentette: stratégiai érdekek okán – igaz csak átmenetileg – államosítják a hajógyárat, megakadályozandó, hogy az olasz állami Fincantieri többségi tulajdont szerezzen benne. Róma mérgesen reagált.

Pier Carlo Padoan gazdasági miniszter és Carlo Calenda ipari miniszter közös közleményben súlyosnak és érthetetlennek nevezte a francia lépést, hangsúlyozva, hogy „a nacionalizmus és a protekcionizmus nem elfogadható alapja két nagy európai ország kapcsolatainak”.

Francia körökben is meglepetést keltett, hogy Emmanuel Macron, a korábbi befektetési bankár és évtizedek óta a legüzletbarátabb elnök első lépése az üzleti szférában épp államosítás lesz.