2023 szeptember 21

Még van idő pályázni

Az közleményben emlékeztetnek arra, hogy a nyílt közbeszerzési eljárásról szóló hirdetményt 2014. szeptember 5-én tette közzé a projekt megvalósítója, a NISZ az uniós közbeszerzési hirdetmények oldalán. A társaság összesen 82 darab nagy precizitású műszer leszállítására köt majd szerződést a nyertes pályázóval.

A kiírás szerint a nyerteseknek a kiépítés alatt álló rendszer üzemeltetéséhez szükséges három részterület – a bázisállomás és rádióhálózat, az optikai hálózat, valamint az átviteltechnikai hálózat – mérőműszereit kell leszállítaniuk.

A GSM-R projekt első fázisában 935 kilométer hosszon teremtik meg a nemzetközi vasúti forgalom átjárhatóságát, növelik a vasúti közlekedés biztonságát és hatékonyságát.

A GSM-R projekt célja az Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszerhez (ERTMS) való csatlakozás, ezen belül az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszerhez (ETCS) szükséges kommunikációs hálózat európai szabványoknak megfelelő magyarországi kiépítése.

A rendszer révén bármely ország vasúti szerelvénye úgy közlekedhet a rendszer tagországainak vasúti folyosóin, hogy nem befolyásolja haladását az egyes országok rendszereinek különbözősége: határátlépésekor nem kell megállnia, átállnia az egyes országok különböző rendszereire, nem lesz szükséges mozdonyt vagy mozdonyvezetőt váltani, ezzel csökken a menetidő.