2024 április 22

Még sosem volt ilyen jó féléve a Skodának

Az Octaviát keresik a legtöbben

A havi eladási rekordot június tartja, amikor 105 ezer autót adtak el, 6,5 százalékkal többet, mint egy éve. A legnagyobb érdeklődés az Octavi középkategóriás modellek iránt mutatkozott, ebből 205 300 darabot adtak el. Éves szinten azonban ez 6,5 százalékos csökkenés. A második helyen a Fabia kiskocsi áll, amelyből 111 100 darabot vettek meg, ez 6,1 százalékos növekedés. Az új SUV modellből, a Kodiaqból 27 100 darab kelt el az idei első hat hónapban.

A kocsi iránt hatalmas az érdeklődés, amely meghaladta várakozásokat – állapította meg Bernard Maier, a Skoda Auto menedzsmentjének elnöke. Nyugat-Európában a legerősebb piac Németország, ahol 1,8 százalékkal 88 000-re nőtt az eladott Skoda kocsik száma. Közép-Európában 109 800 Skoda autó kelt el, ami éves szinten 14 százalékos növekedés. Csehországban az eladott Skoda autók száma 10,9 százalékkal 51 200-ra emelkedett. A Skoda Auto tavaly 1,128 millió személyautót adott el. Az eladások már harmadik éve túlléptek az egymillió darabot.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Fellendült az orosz piac

A Volvo a második negyedévben 6 milliárd svéd korona (630 millió euró) nyereséget ért el, az egy évvel korábbinak a háromszorosát. Igaz, a tavalyi nyereséget egyszeri rendkívüli tételként egy kartellbírság terhelte meg.

A működési eredmény 8,54 milliárd svéd koronára emelkedett az egy évvel korábbi 6,13 milliárd koronáról, azaz kissé felülmúlta a 8,48 milliárd koronás elemzői várakozásokat.

A Volvo értékesítési árbevétele – részben devizaárfolyam hatásoknak és akvizícióknak köszönhetően is – 12 százalékkal 88,4 milliárd koronára emelkedett. A Volvo megrendelései a negyedév folyamán 22 százalékkal gyarapodtak, szemben az átlagosan 12 százalékos piaci várakozással.

A nehéz-tehergépjárművek iránt élénk kereslet mutatkozik Európában és lendületes fellendülés tapasztalható Oroszországban. Emellett folyamatosan növekszik a kereslet Észak- és Dél-Amerikában is – írja a Volvo közleménye.

A Volvo az idei észak-amerikai nehéz-tehergépjármű piaci forgalomra korábban tett 215 ezerről 225 ezerre növelte. Az európai „robusztus” keresletről tett korábbi prognózisán nem változtatott.