2023 december 07

Matolcsy a kínaiak titkáról beszélt

Ötezer éves kultúra

A jegybank elnöke szerint a kínai elnök könyve számos fontos üzenetet fogalmaz meg Magyarország és Európa számára. „Okos és bölcs könyvet kapunk ajándékba, egy ötezer éves kultúra, egy négyezer éves állam üzeneteit” – fogalmazott.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A könyv egyik legfontosabb üzenetének nevezte azt, hogy minden fontos gazdasági eredmény mögött politikai stabilitás és jól működő állam áll. A kínai megújulás és álom egyben a globális megújulást is célozza – mondta Matolcsy György.

A keleti nyitás

Az MNB elnöke rámutatott: a könyv másik nagy tanulsága, hogy jelentős társadalmi és gazdasági teljesítményt csak kemény munkával, áldozatos tevékenységgel lehet elérni.

Tuan Csie-lung, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete azt hangsúlyozta, hogy a Kína által meghirdetett Egy út – egy övezet kezdeményezés egybeesik a magyar kormány által meghirdetett keleti nyitás politikával. Magyarország az európai országok közül az elsőként csatlakozott az Egy út – egy övezet kezdeményezéshez – jelezte a kínai nagykövet.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Hosszú távú stratégiára törekednek

Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya kiemelte: Kína a legnagyobb, legjelentősebb ázsiai hatalom, de felelős magatartással tekint a globális problémákra is. Sokan próbálják megfejteni a kínai csoda, a kínai siker titkát, ebben segít a mostani könyv is, amelynek egyik legfőbb mondanivalója, hogy a felelősséggel végzett tisztességes munka az eredmények alapja – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a magyar-kínai kapcsolatok a gazdaság, az élet minden területén stratégiai jelentőségűek, és bátorság kellett ahhoz, hogy az eltérő szövetségben élő, működő Magyarország Kínával hosszú távú stratégiai együttműködést alakítson ki.