2024 május 30

Marad a súlyos deficit Portugáliában

Portugália első félévi államháztartási hiánya 6,7-7,1 százalék volt a GDP-hez mérten, aminek alapján gyakorlatilag lehetetlen a 4,5 százalékos idei deficitvállalást teljesíteni újabb megszorítások nélkül.

Erre a következtetésre jutott a portugál parlamentnek a költségvetés helyzetét vizsgáló bizottsága, amely hétfőn ismertette jelentését.

A következtetés nem okozott meglepetést szakértők körében. Hivatalos adatok szerint az idei első héthavi adóbevétel jelentősen, 2,6 milliárd euróval maradt el az előirányzattól, 17,8 milliárd eurót tett ki. Eközben újabb csúcsra emelkedett a munkanélküliség, és már mindennaposak a gyárbezárások. Portugália tavaly áprilisban 78 milliárd eurós segélycsomagot kapott. Abban az évben GDP-arányos államháztartási hiánya 4,2 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 9,8 százalékról, és jóval kisebb lett az EU/IMF-mentőcsomagban előírt 5,9 százaléknál. A vártnál kedvezőbb hiány annak az egyszeri intézkedésnek az eredménye, hogy a magánnyugdíj-pénztári alapokat átterelték állami alapokba. E nélkül a tavalyi államháztartási hiány 7,5 százalék lett volna.