Rendkívüli Hírek:

2023 június 06

Marad a jókedv az európai tőzsdéken

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön csökkentette alapkamatát, és lazított monetáris politikáján. A nyugat-európai befektetők ezt jó jelnek tartják, ezért pénteken emelkedhetnek az európai részvényárfolyamok.

Erre figyelnek ma a piacok

Pénteken a legfontosabb gazdasági adat az amerikai foglalkoztatás és munkanélküliség májusi alakulásáról érkező kormányzati statisztika. Ez még a nyugat-európai piacokra is hatással lesz a péntek délutáni tőzsdezárás előtt.

A piaci elemzők vegyesebben reagáltak az EKB döntéseire. Egyesek a 10 bázispontos kamatcsökkentés helyett 15 bázispontos csökkentésre vágytak, mások azt hiányolták, hogy az EKB nem kezd általános kötvényvásárlásba, mint más központi bankok. A többség szerint azonban az EKB eszköztárát figyelembe véve, a csütörtöki lépéseknél nehezen lehetett volna többet tenni.

Csütörtökön a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,08 százalékos romlással 6813,49 ponton zárt. A frankfurti DAX-30 index 0,21 százalékos többlettel 9947,83 ponton végzett. Párizsban a CAC-40 index 1,06 százalékkal 4548,73 pontra erősödött.