2024 július 23

Már kullancscsípés ellen is van biztosítás

Mik a feltételek?

A kullancs agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancsencephalitis), illetve Lyme-kórt terjeszt. Az ÁNTSZ előzetes adatai alapján tavaly Magyarországon 19 kullancsencephalitis megbetegedést és 1319 Lyme-kórt regisztráltak.  A Genertel által megkérdezett 1000 fős felmérés 60 százaléka válaszolta azt, hogy volt már kullancscsípése.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Ma azonban már létezik a piacon olyan biztosítás, amelyet kullancsveszély esetén köthetünk. Ha bárhol a világon megcsíp minket egy kullancs, jól jön, ha kötöttünk ingyenes kullancsveszély biztosítást a Genertelnél, amely abban az esetben téríti meg a gyógyszeres kezelés egy részét, ha a két leggyakoribb kullancs által okozott fertőzésben betegedtünk meg.

A biztosítás kiterjed a velünk egy háztartásban élő felnőttekre és gyerekekre is. A maximálisan kifizethető biztosítási összeg Lyme kór, agyburok és/vagy agyvelőgyulladás esetén 20.000, halál esetén pedig 1.000.000 forint.

Be lehet küldeni ellenőrzésre

Kiemelten fontos, hogy tudjuk, milyen helyeken fordul elő leginkább kullancs. Ilyen az erdő, magas páratartalmú környezet, dús aljnövényzetben, de városi parkokban, kertes házak udvarán, sportpályákon is előfordul. Az országon belül leginkább Észak-Magyarország, Nyugat-Magyarország, a Duna-menti térségek és a Balatoni régió számít nagy kockázatú területnek, míg a fertőzött megyék: Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod és Nógrád megye. (forrás: kullancsveszely.hu)

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ha megcsíptek minket, ügyeljünk arra, hogy helyesen távolítsuk el a kullancsot; kizárólag hegyes orrú csipesszel és semmiképpen se próbálkozzunk krémekkel vagy gyufával! A Genertel felmérésben szereplők 77 százaléka helyesen válaszolta meg az erre vonatkozó kérdést. Sőt! A megkérdezettek majdnem fele tudja, hogy miután kihúztuk a kullancsot egy csipesszel, érdemes a vérszívót ellenőrzésre beküldjük a patikákban kapható kullancsbeküldő készletek segítségével, hogy biztosak legyünk abban, nem fertőződtünk meg.

Hogyan védekezzünk a kullancsok ellen?
Védőoltással
Biztosítással
Zárt, szellős ruházattal, lehetőleg kerüljük a sötét színeket, mert azokon nehezebben vesszük észre a kullancsot. Ugyanígy, inkább zárt, de szellős cipő javasolt.
Kullancsriasztó szerek használatával
Sűrű aljnövényzetű, bozótos helyek elkerülésével.