2023 március 31

Londoni elemzők: „nem omlott össze a felzárkózó Európa ipara”

A globális gyáripari mutató visszaesése citybeli elemzői vélemények szerint ugyanakkor már komolyabb aggodalomra ad okot. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai szerdai összesítésükben közölték, hogy az általuk számolt felzárkózó térségi – zömmel közép- és kelet-európai – BMI-kompozit júliusban még nőtt is: 50,7 volt az egy hónappal korábbi 50,2 után. A Morgan Stanley által számolt, súlyozott térségi BMI-átlag március óta első ízben emelkedett, ami a cég londoni elemzői szerint egyebek mellett az olajárak növekedését is tükrözi. A ház szerint ennek jele, hogy a térségi BMI-mutató múlt havi erősödésében az egyik fő tényező Oroszország volt.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek véleménye szerint a magyar gyáripari BMI-mutató – bár 0,9 ponttal 51,9-re csökkent – összességében „nem rossz”, különös tekintettel arra, hogy a magyar feldolgozószektor aktivitási jelzőszáma immár hármadik hónapja a visszaesés és a növekedés mezsgyéjét jelölő 50-es érték felett jár.

A cég közgazdászai szerint a magyar feldolgozószektor aktivitási jelzőszámát valószínűleg az új autóipari beruházások is segítették, annak ellenére, hogy az átfogó mutató egyik alkotóeleme, a foglalkoztatási részindex jelentősen csökkent a múlt hónapban, és jórészt ez nyomta le a teljes indexet.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerdai értékelésükben ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a magyar gazdaság egésze továbbra is recesszióban van, és a ház ennek figyelembevételével azzal számol, hogy az IMF/EU-megállapodás elérése után az MNB kamatcsökkentési ciklusba kezd.

Az idei egész éves magyar recesszió most már konszenzusos előrejelzés a City elemzői közösségében.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely a múlt héten tette közzé Londonban működési területére kidolgozott legújabb előrejelzését, 2012 egészére 1,3 százalékos magyar GDP-csökkenést jósolt. Ez ráadásul rontott prognózis, ugyanis előző, májusi átfogó térségi jelentésében az EBRD még 1,0 százalékos idei magyarországi gazdasági visszaesést valószínűsített.

Az EBRD szerint a bank működési területén belül folyamatosan terjednek kelet felé az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai, és emiatt várható a korábban feltételezettnél is rosszabb gazdasági teljesítmény az idén az egész átalakuló régióban.

A szerdai térségi BMI-adatokról összeállított értékelésükben az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai ugyanakkor azt a következtetést vonták le, hogy a felzárkózó európai térség feldolgozó ágazatainak aktivitásában nem látszik „olyan mértékű összeomlás”, mint az euróövezetében.

A ház szerint igaz, hogy érdemi növekedés sem érzékelhető, ám az „mindenképpen jó hír”, hogy a felzárkózó európai térség gyáripara eddig sikeresen elkerülte az euróövezeti válság legrosszabb hatásait.

A cég londoni elemzői szerint azonban más kérdés, hogy ez meddig maradhat így. A Capital Economics londoni szakértői ezzel kapcsolatban hangsúlyozták, hogy az euróövezeti feldolgozószektor júliusi BMI-mutatóját az első gyorsbecslésben szereplő 44,1-ről még lefelé is módosították, és a végleges adat 44,0. A ház szerint ennél is fontosabb, hogy a német ipar, amelynek az összes eurógazdaság közül a legkiterjedtebbek a beszállítói kapcsolatai a felzárkózó európai térség gazdaságaival, „most már egyértelműen szenved”; ezt jelzi, hogy a múlt havi német BMI-jelzőszám alig 43,0 volt.

Mindeközben a közép- és kelet-európai gazdaságok belső kereslete is gyengül.

A Capital Economics londoni elemzői szerint ebben a környezetben „nehéz nem arra a következtetésre jutni”, hogy a felzárkózó európai térség gazdasági növekedése a következő hónapokban és negyedévekben valószínűleg meredeken lassulni fog. A cég szakértői szerint ennek nyomán várhatóan ismét napirendre kerül a régióban a gazdaságpolitikai ösztönzés igénye, ám a Capital Economics közgazdászainak megítélése szerint a térség országai közül erre valójában csak Lengyelországban mutatkozik jelentősebb mozgástér.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport, amely minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó ágazatainak egyéni teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzési menedzserindexét, júliusról szóló szerdai felmérésében kimutatta, hogy az általa képzett globális mutató a múlt hónapban 0,7 pontos eséssel 48,4-re csökkent.

A ház elemzői hangsúlyozták, hogy az általuk képzett globális BMI-mutató ritkán süllyed az 50-es határszint alá olyan időszakokban, amikor a világgazdaság nincs recesszióban, és az, hogy ez most megtörtént, jelzi a világgazdasági növekedés lendületének gyengeségét.

A JP Morgan átfogó BMI-mutatóján belül a kibocsátási részindex 0,7 ponttal 48,9-re csökkent, és a ház elemzőinek számítási modellje szerint ez a világgazdasági szintű feldolgozószektor jelentős, 2,5 százalék körüli, éves szintre átszámolt pillanatnyi visszaesési ütemét jelzi.