2023 február 04

Londoni elemzők a kiugró magyar eredményről

Az EB legfrissebb adatai szerint Magyarországon volt a legmagasabb a decemberi gazdasági hangulatmutató (ESI) az Európai Unión belül: a magyar jelzőszám 115,3-ra emelkedett a novemberi 110,9-ről.

Hasznunkra válik a német gazdaság kilábalása

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza szerint a Magyarországra kidolgozott mérőszám – amely 2002 októbere óta nem volt ilyen magas – a cég hosszabb időre visszatekintő modellszámításai alapján a magyar gazdaság 5 százalékos éves összevetésű tavalyi negyedik negyedéves növekedésére utal.

Ha ez igaznak bizonyul, akkor a Capital Economics által érvényben tartott, a magyar gazdaság 2 százalékos idei egész éves növekedését valószínűsítő előrejelzés túlzottan gyengének tűnne – hangsúlyozta az elemző. Hozzátette: a magyar ESI-mutató javulása nem túl meglepő, mivel a magyar feldolgozószektor mélyen integrálódott a német beszállítói hálózatokba, és így hasznára válik a német gazdaság fokozatos kilábalása.

10 százaléknál gyorsabban bővülhet az ipar

William Jackson hangsúlyozta ezzel kapcsolatban, hogy a legutóbbi német gyáripari aktivitási adatok meglehetősen robusztusak. Az Európai Bizottság Magyarországra kidolgozott ipari bizalmi hangulatfelmérései és a magyar ipar kibocsátása között meglehetősen szoros a korreláció, és az ipari hangulati mutató emelkedése most már az ipari termelés 10 százaléknál nagyobb ütemű éves növekedésére vall, bár a tényleges adatoknak ezt még meg kell erősíteniük – áll a Capital Economics közgazdászának elemzésében.

Jackson szerint mindazonáltal a múltban többször is előfordult, hogy az EB átfogó magyar ESI-jelzőszámának kiugró emelkedését nem követte a magyar hazai össztermék (GDP) olyan mértékű növekedése, amilyenre a két mutató történelmi visszatekintésű korrelációja utalt volna. Ez történt 2002-ben, majd 2010 végén és 2011 elején is.

A mutató hajlamos a kilengésekre

Úgy tűnik, hogy ez a divergencia az ESI-mutatón belüli fogyasztói bizalmi részindexre vezethető vissza, amely meglehetősen hajlamos a kilengésekre – tette hozzá, kiemelve, hogy a fogyasztói bizalom és a fogyasztási kiadások kapcsolata nem különösebben erőteljes. A magyar fogyasztói bizalom az elmúlt negyedévekben meredeken emelkedett, a háztartások lanyha fogyasztási költekezése ellenére.

Mindezt egybevetve a Capital Economics véleménye az, hogy bár az ESI-mutató valóban a magyar gazdasági növekedés tavalyi negyedik negyedévi gyorsulására vall, ugyanakkor a mérőszám jelzése túlzó is lehet. Emiatt a cég megvárja a következő magyar ipari termelési, illetve kiskereskedelmi adatokat, mielőtt javítaná a magyar gazdaságra adott előrejelzéseit – közölte csütörtöki elemzésében Jackson.

Van ahol már szebb képet mutat az üveggömb

Több más nagy londoni ház mindazonáltal már emelte a magyar gazdaság növekedésére szóló prognózisait. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői éppen csütörtökön közölték, hogy a legutóbbi aktivitási és üzleti bizalmi adatok alapján fenntartják a 2,6 százalékos idei magyarországi GDP-növekedést valószínűsítő előrejelzésüket.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai nemrégiben ismertetett, felülvizsgált térségi helyzetértékelésükben 2014 egészére 2,2 százalékos GDP-bővülést jósoltak a magyar gazdaságban. A ház korábban 1,5 százalékos idei növekedést valószínűsített Magyarországon.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni szakelemzői a vártnál erősebb tavalyi első háromnegyedévi lendület nyomán az általuk addig várt 2,0 százalékról nemrégiben 2,3 százalékra emelték az idei magyar GDP-növekedésre adott becslésüket.