2023 január 31

A pénz gyorsan felejt, ha megfizetik

A nemzetközi szervezetek pénzügyi felügyelete alól tavasszal kikerülő ország bennfentesek szerint eredetileg legfeljebb 2,5 milliárd euró (750 milliárd forint) értékű kibocsátást tervezett, de a többszörös, 11 milliárd eurónyi ajánlatból végül 3,25 milliárd eurónyit (975 milliárd forint) fogadott el, ami az egész évre tervezett, 10,5 milliárd eurónyi kötvénykibocsátásnak csaknem a harmada. Az átlaghozam 4,66 százalék lett.

Megmutatták

Az állampapír-kibocsátással Portugália azt szerette volna megmutatni, hogy nem ütközik nehézségbe államadósságának megújítása. Az ország a tervek szerint május végén kikerül az őt kisegítő nemzetközi szervezetek, a “trojka” felügyelete alól.

Portugália egy éve 4,89 százalékos átlaghozammal tudott értékesíteni ötéves papírokat 2,5 milliárd euró értékben.

A dél-európai ország 2011 áprilisában a harmadik olyan euróövezeti tagállam volt, amelyet nemzetközi segítség – 78 milliárd eurós (23 ezer 400 milliárd forint) mentőöv – mentett meg a csődtől. A portugál kormány cserébe szigorú megszorításokat, hároméves takarékossági programot vállalt, hogy rendbe tegye állampénzügyeit. A portugál gazdaság 2013-ban már harmadik éve recesszióban volt.