2024 február 29

Lógnak a bikák a FED kalapján

A nemesfémek vegyesen kezdtek a mai napon Európában, az arany már 1625 USD/uncia, míg az ezüst 28,88, a platina 1484, míg a palládium 606 dollár. A sárga fém továbbra is egy szűk kereskedési sávban ingadozik, az 1600 és az 1630 USD/uncia között. Egy markáns vélemény az arany piacán a kereslet továbbra is túlzottan függ a Fed-től, „túl sok arany bika lóg a FED és az ECB QE kalapján.”

A fenti befektetési gondolatmenettel az a probléma -, amit például a Goldman Sachs Group Inc. kiadott véleménye is megerősít- , hogy egy szeptemberi Fed QE esélye csökkent, és valószínűsíthetően késni fog, ha egyáltalán bekövetkezik. A Goldman vezető közgazdásza, Jan Hatzius azt írta ügyfeleinek, hogy „mi nem számítunk a lépésre, vagyis a QE3 bevezetése melletti döntésre a szeptember 12-13 FOMC ülésen.” Arra hivatkozott, hogy a legújabb USA gazdasági statisztikai adatok (köztük a kiskereskedelmi) ezt közvetlenül nem indokolják. A statisztikai számok szerint lehet, hogy nem látni még a napfényt, de körülbelül 2012 végén, esetleg 2013 elején már jól látszik majd a gazdaság erősödése. Egyes Fed tisztviselők szerint az amerikai jegybanknak a kamatemelés megkezdésével sem kell várnia 2014-ig.

Az elmúlt igencsak fakó kereskedési hét után ideje a kijózanító tények figyelembe vétele. Az általunk külön cikkben ismertetett World Gold Council által kiadott aranystatisztikát külön cikkben ismertettük, azonban ezt a piac még nem reagálta le. A globális aranykereslet a legalacsonyabb szintre esett az elmúlt két évet tekintve a második negyedévben. A teljes mennyiség az 1.000 tonna / negyedéves szint alá esett, a 2010-es szintre. Az alapvető kereslet a kulcspiacokon, mint India, Kína,valamint a globális befektetési, valamint a történelmileg mindennél fontosabb ékszer ágazat esetében – különböző mértékben – bekövetkezett.

Az elmúlt háromnegyed évben, szerkesztőségünk számos alkalommal felhívta a figyelmet az ugyanezen források szerinti kereslet szűkülésre, ami a növekvő érdektelenségben testesül meg a sárga fémmel kapcsolatban. Emellett a tökéletes gazdasági vihar (a továbbiakban: euróövezeti válság), idején a WGC statisztikák erőteljesebben önmagukért beszélnek, mint ahogy ezt jellemezni lehetne.

Amennyiben ugyanis 2012 első felében megindult folyamatok a második félévben megismétlődnek, a kereslet is mindösszesen mintegy 4.180 tonna lesz éves szinten, ami 8,6 százalékkal alulmúlja majd a 2011-es adatot. Az arany iránti kereslet már négy egymást követő negyedévben gyengült, ezért annak a feltételezése, hogy az adatok stabilak maradnak a második félévben, túl optimistának tűnik.

A kereslet gyors, és jelentős csökkenése az elmúlt év szeptemberében elért 1900-as ár feletti csúcspont elérése után annyira egyértelmű, hogy voltaképpen azon kell csodálkoznunk, hogy az aranyár ott van, ahol most található.

Az ezüstre tekintve, a Standard Bank véleménye szerint, a fehér fém jelenleg a hosszú távú támogatási szintet teszteli, jelenleg 28,88-as értéken. Ez a trend-vonal támasz 2008-ra nyúlik vissza. Az SB elemző csapata úgy véli, hogy ezüst jelenlegi állapotában valós veszélye van az alacsonyabb szintre való letörésnek, és annak, hogy újratesztelje az alacsony 26 dolláros szintet. Mivel az ezüst iránti kereslet majdnem 50 %-át az ipari kereslet teszi ki, ez a kereslet továbbra is gyenge. Ugyanakkor, ezüst készletek magasak Kínában. Ezért az SB vélemény is, hogy a nemesfém piacán eladási hullám indulhat el.

A platina piacán elért mintegy 5 %-os múlt heti emelkedés szörnyű okokra vezethető vissza. Legalább 36 ember meghalt és 78 megsérült a dél- afrikai véres zavargásokban, ami a tüntetők és a rendőrség között kialakult a Lonmins Marikana Bánya mellett. Megjegyzendő, hogy a világ ismert platinakészletének 80 %-a a Dél-Afrikai Köztársaság területén található.