2024 július 25

Lecsapnak a csalók a bankkártyákra

Nagyot ugrott a kártyahasználat

A belföldi kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított vásárlási forgalom jelentősen, a tranzakciók számát tekintve 19,1 százalékkal, értékében 18,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A kártya fizikai jelenléte nélkül lebonyolított tranzakciók száma harmadával, értéke pedig mintegy 38 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor ez továbbra is csupán az összes kártyás vásárlás 5,2 százalékát jelenti darabszámban és 8 százalékát értékben. A belföldi fizetési kártyás készpénzfelvételek mind darabszámban (2,8 százalék), mind értékben (8,7 százalék) nőttek, az egy tranzakcióban átlagosan felvett készpénz értéke így meghaladta a 62 ezer forintot.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az érintőkártyák száma a megelőző időszakokhoz hasonlóan számottevően – 7 százalékkal – emelkedett, így a 4,2 millió darab ilyen funkcióval rendelkező kártya az összes fizetési kártya csaknem felét teszi már ki.

Egyre több a terminál

A fizetésikártya-elfogadói hálózat 3 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest nagyjából egyformán fizikai elfogadóhelyek és az ott üzemelő POS-terminálok tekintetében is, a terminálok száma így meghaladta a 98 ezret. A POS terminálok 55 százaléka rendelkezik az érintéses fizetést lehetővé tevő funkcióval. Az internetes elfogadóhelyek száma szintén nagymértékben, majdnem 6 százalékkal nőtt, ezzel a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók hálózatában már több mint 7600 internetes áruházban volt lehetőség bankkártyával fizetni.

Milliós kár

2015 első negyedévében a fizetési kártyákat és az elfogadó hálózatot érintő visszaélések a korábbiaknál nagyobb mértékben emelkedtek a múlt év azonos időszakához viszonyítva. A kártyákkal okozott visszaélések négyötöde – több mint 4 ezer darab – a határon átnyúló forgalomhoz kapcsolódik, az ezekkel okozott kár értéke pedig megközelítette a 143 millió forintot.

Az előző év azonos időszakához képest emelkedett a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, jellemzően internetes tranzakciókhoz kapcsolódó visszaélések aránya, így már az összes visszaélés 70,1 százaléka valamint a teljes kár 63,2 százaléka ezekből a visszaélésekből származik. A belföldi kártyaelfogadói hálózatban a negyedév során elkövetett 650 darab visszaéléssel okozott kár értéke meghaladta a 29 millió forintot. A visszaélések összforgalomhoz viszonyított aránya továbbra is alacsony – közölte az MNB.