2023 január 28

Lakhatási válság van Kaliforniában?

Az Open Listings friss felméréséből derül ki, hogy a Szilícium-völgy lakáspiaca annyira “kitikkadt”, hogy még a jól fizetett tech-munkavállalóknak is problémát jelent a lakásvásárlás. A szoftverfejlesztők fizetésének akár 28 százalékát is elviheti a jelzáloghitel törlesztőrészlete.

A Bay Area déli részén található Szilícium-völgyet a technológiai óriások központjaként is emlegetik, olyan cégeknek található itt a központja, mint az Apple, Alphabet (Google anyavállalata), eBay, Facebook, HP vagy az Intel.

Az Open Listings – online lakásértékesítéssel foglalkozó startup – a legnagyobb cégek közelében lévő középkategóriás árfekvésű ingatlanok adásvételét vizsgálta meg az elmúlt egy évből. Ezt vetették össze a Paysa adataival, amely a Bay Area szoftverfejlesztőinek átlagos jövedelmét összesítette. Azt vizsgálták, hogy 20 perces ingázással, átlagos jövedelemmel, a fizetés hány százalékát kell hiteltörlesztésre fordítani (30 éves fix kamatozású hitelnél, 4 százalékos kamatlábbal). Az eredmények meglepőek voltak.

Ki mennyit fizet?

Az legkedvezőtlenebb helyzetben az Apple mérnökei vannak. Cupertinóban az ingatlanpiacon átlag 1,16 millió dolláros (257 forintos árfolyamon ez 298,12 millió forint) eladási árral számolva az alkalmazott fizetésének 33 százalékát kell a törlesztésre fordítania. Ez havi 5211 dollár (1,34 millió forint) jelent, amely már az adókat is tartalmazza.

A Mountain View-ban található Google-központ közelében lévő középkategóriás otthonért a Google-alkalmazottak a fizetésük 32 százalékát, 5619 dollárt pengethetnek ki havonta. Itt a lakóingatlanok átlagára eléri az 1,24 millió dollárt.

A Facebook központjától 20 percnyire lévő Menlo Parkban 1,23 millió dolláros ingatlanért a munkavállalók fizetésük 29 százalékát, 5431 dollárt fizethetnek.

A Reddit mérnökei 32 százalékkal, a Twitter alkalmazottai 30 százalékos részlettel számolhatnak.

Kevés esély a hitelre?

A fizetés 30 százalékát kifizetni a törlesztésre még nem hangzik annyira szörnyűnek – nyilatkozta Judd Schoenholtz, Open Listings cégvezetője. Az viszont már aggasztó, hogy San Franciscóban a fizetés 50 százalékát is elviheti, ha valaki lakást bérel.

A lakáshitelt nyújtó bankoknál és cégeknél alapszabály, hogy a hitelfelvevő bevételeinek 28 százalékát nem haladhatja meg a havi törlesztőrészlet. A küszöbérték feletti jelzálogot kevés hitelező hagyja jóvá, mert kockázat a hitelfelvevő fizetési képességének hosszútávú fenntarthatósága.

“Ezért a Google vagy az Apple alkalmazottai a vizsgált területen valójában nem számíthatnak jelzáloghitelre, hiszen a nem tudnak megfelelni a küszöbértéknek” – mutatott rá Schoenholtz. “Ez pedig azt is jelenti, hogy lakásvásárlás helyett kénytelenek beérni a lakásbérléssel.”

Drága ingatlanok?
A héten közölte az Egyesült Államok az új lakások értékesítésével kapcsolatos friss számokat. Az új lakások átlagára januárban 382 ezer 700 dollár volt, 6,98 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A 323 ezer 400 dolláros mediánár 2,47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 315 ezer 200 dollárt.
A nyers adatok szerint 2016-ban 561 ezer, 2017-ben pedig 612 ezer új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban. A tavalyi az utóbbi tíz év legjobb adata. A mediánár 307 ezer 800 dollárról 323 ezer 200 dollárra, az átlagár pedig 360 ezer 900 dollárról 383 ezer 200 dollárra nőtt 2017-ben.