2024 június 13

Különleges lelet Spanyolországban

Az őrlőfogmaradványt, amelyre az andalúziai Orce térségben lévő Barranco Léon régészeti kutatóhelyen bukkantak, a legkülönfélébb kormeghatározási technikák egybehangzóan 1,4 millió évesre datálják.

Eddig az észak-spanyolországi Burgos közelében található Elefánt-szakadékban (Sima del elefante) 2007-ben talált 1,2 millió éves emberi állkapcsot és fogakat tartották a legöregebb „európai” emberi maradványoknak.

Az őrlőfog egykori „tulajdonosa” az emberfélék vagy hominidák (Hominidae) családjához tartozott, amelynek ma élő tagjai az emberi nem (Homo), illetve a nagy emberszabású majmok. A kutatók nem azonosították, hogy a hominidák mely családjába tartozott. Az Európában talált, ebből az időszakból való fosszíliákról azonban feltételezik, hogy a Homo erectustól, az első előembertől számazhatnak, amelyek Afrikából kivándorolva népesítették be Eurázsiát – olvasható a Popular Archaeology régészeti honlapon.

A szakemberek 1244 kőkori maradványra is bukkantak, köztük fosszilizálódott magokra, megmunkált kőtárgyakra, amelyek kovakőből, kvarcitból, mészkőből készültek. A régészek feltételezik, hogy ezeket tárgyakat a helyszínen készítették pattintással. Találtak a paleontológusok állati maradványokat is, köztük olyan nagy emlősökét, mint a víziló vagy a bivaly.

A Barranco Leónban élt emberek a pattintással elsősorban vékony kőlemezeket akartak nyerni, valószínűleg azért, hogy felvághassák az elejtett nagy növényevő állatokat – magyarázta Isidoro Toro Moyano, a felfedezésről a Journal of Human Evolution című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.