2024 április 18

Kitör a Dell

Kevéssé közismert, hogy a Dell nemcsak a személyi számítógépek, hanem az internetes szerverek világpiacán is jelentős tényező. Forgalmának harmada származik adattároló berendezések és alkalmazások értékesítéséből: a 2012-es pénzügyi évben 62,1 milliárd dollár értékesítési árbevételt ért el, és ennek 33 százalékát adta a szerver üzletág.

Személyiszámítógép-gyártó vállalatból a Dell mostanára az internetes hálózati infrastruktúra teljes vertikumát lefedő berendezésgyártó és alkalmazásszolgáltató vállalattá nőtte ki magát – elsősorban célzott akvizíciók révén. Termékpalettája az adatfeldolgozó és adattároló központok hardverigényét kielégítő berendezésektől egészen a végfelhasználóknak szánt számítástechnikai eszközökig terjed.

A szolgáltatások területén a Dell egyebek között az úgynevezett „BYOD” (Bring Your Own Device) alkalmazáscsomagok fejlesztésére összpontosít – mondta Piotr Kwiatkowski, a Dell kelet- és közép-európai vállalati termékmenedzsere. A BYOD alkalmazások teszik lehetővé nagy szervezetek alkalmazottainak, hogy saját számítástechnikai eszközeiken érhessék el – az informatikai biztonsági követelmények betartása mellett – vállalatuk belső rendszerét és az azon futó alkalmazásokat.

A profilbővítés egy érdekes adaléka, hogy az (egyebek között Dell számítógépeket is forgalmazó) eBay internetes aukciós portál adatforgalmának 80 százalékát Dell szerverek bonyolítják. A világon naponta több mint egymilliárd felhasználó csatlakozik a világhálóhoz Dell szerveren keresztül.

Az IDC informatikai piackutató vállalat 2012 második negyedéves „Worldwide Quarterly Server Tracker” felmérése szerint a Dell a 4,8 százalékkal csökkenő teljes világpiaci forgalom közepette növelni tudta forgalmát és piaci részesedését: miközben az idei második negyedévi rangsorban 29,6 százalékos piaci részesedéssel első Hewlett-Packard forgalma 5,0 százalékkal, a rangsorban 29,2 százalékos részesedéssel második IBM forgalma pedig 8,2 százalékkal esett vissza, addig a Dell 5,9 százalékos forgalomnövekedéssel a 2011 második negyedévi 14,4 százalékról az idei második negyedévre 16,0 százalékra növelte piaci részesedését, megerősítve ezáltal harmadik helyezését a rangsorban.

Az IDC adatai szerint az x86 (Intel) processzor architektúrára épülő szerverek világpiacán a Dell 2012 második negyedévi 23,1 százalékos, az egy évvel korábbinál 0,5 százalékponttal magasabb részesedéssel a második legnagyobb szállítónak számít. Az x86-alapú szerverek teljes világpiaci forgalma 3,5 százalékkal nőtt az idei második negyedévben a tavalyihoz viszonyítva. A ranglistát a HP vezeti 36,4 százalékos részesedéssel az idei második negyedévben, ami 0,2 százalékponttal marad el az egy évvel korábbitól. A harmadik helyet az IBM foglalja el 14,3 százalékos részesedéssel.

A Dell 26 százalékos részesedéssel a második helyet foglalja el a magyar szerverpiacon az 57,6 százalékos részesedéssel rendelkező Hewlett-Packard mögött – közölte a Dell Magyarország.