2024 június 21

Kell a lakosságnak az államkötvény

Hosszú távra is kell a kötvény

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. adatai szerint szeptember hónapban 101,1 milliárd forinttal növekedett a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok állománya. Az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények 28,5 milliárd, a pénzpiaci kamatokon alapuló Bónusz Magyar Államkötvények 72,2 milliárd, valamint a Babakötvények állománya 0,6 milliárd forinttal emelkedett az év kilencedik hónapjában.

Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek, továbbá a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 1,3 milliárd forinttal, a Féléves Kincstárjegyek teljes állománya 1,8 milliárd forinttal növekedett. A Kamatozó Kincstárjegyek állománya ugyanakkor 3,3 milliárd forinttal csökkent a 100 milliárd forint összegű bruttó értékesítés ellenére is. A havi teljesítmény értékeléséhez hozzá tartozik, hogy a lakosság kezében lévő állampapírok állománya ténylegesen kisebb mértékben, összességében 33 milliárd forinttal emelkedett, ez viszont örvendetes módon teljes mértékben a 3-6 éves lakossági államkötvényeket érintette.

Szeptember hónapban ugyanis kiemelkedően aktívak voltak a közhasznú szervezetek, amelyek 68 milliárd forint összegben vásároltak döntően a lakossági kötvényekből. Az adósságkezelő lehetőséget biztosít közhasznú szervezetek (alapítványok, stb.) számára a Kamatozó Kincstárjegyek, továbbá a Prémium és a Bónusz államkötvények megvásárlására.

Így néz ki az éves állomány

Az ez évi változást tekintve szeptember végére 635,1 milliárd forint összegben növekedett a lakossági állampapír-állomány. A növekményből a Kamatozó Kincstárjegyekre 127,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 7,9 milliárd, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvényekre 479,2 milliárd, a Kincstári Takarékjegyekre és a Kincstári Takarékjegy Pluszra együttesen 14,5 milliárd forint jut. A Babakötvény állomány-változása 5,8 milliárd forintot ért el a vizsgált időszakban.

2014. első kilenc hónapjának végére a kifejezetten lakosságnak értékesített állampapírok teljes állománya 2323,7 milliárd forintra emelkedett. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1115,7 milliárd, a Féléves Kincstárjegy 29,2 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 349,2 milliárd, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvények együttes állománya 822,1 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 7,3 milliárd forintot tett ki.

A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2365,6 millió euró volt szeptember végén.