2024 május 27

Kártérítést kapnak a pórul járt beszállítók

A kormánydöntés értelmében a Pápai Hús 1913 Élelmiszeripari Feldolgozó Kft.-vel szemben követeléssel rendelkező élőállat- beszállítók részére a VM az európai uniós támogatási szabályok nyújtotta keretek között csekély összegű (de minimis) támogatást nyújt – írták.

A miniszteri rendelet értelmében a vissza nem térítendő támogatásra azok a termelők, termelői csoportok és mezőgazdasági termék forgalmazását végző vállalkozások jogosultak, akik a Pápai Hús 1913 Kft.-vel – a kérelem benyújtását megelőzően – élőállat beszállítói szerződéses kapcsolatban vagy jogviszonyban álltak/állnak, és a szerződésből vagy élőállat-beszállítói jogviszonyból eredő, lejárt követelésüket a vagyonfelügyelőnek bejelentették, majd ezt a vagyonfelügyelő elismert vagy nem vitatott követelésként nyilvántartásba vette – közölte a minisztérium.

A termelők 7500 eurónak megfelelő, mintegy 2,2 millió forintos forrást, a termelői csoportok és forgalmazók az általános csekély összegű (de minimis) támogatási szabályoknak köszönhetően legfeljebb 200 000 euró (körülbelül 60 millió forint) támogatást vehetnek igénybe. A tárca felhívta a figyelmet, hogy akik még nem jelentették be a Pápai Hús 1913 Kft.-vel szemben élőállat beszállítói szerződésből eredő követelésüket a vagyonfelügyelőhöz, azok a kérelem benyújtásának határidejéig megtehetik.

A támogatási kérelmet postai úton, 2013. október 25-ig lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

A 15 családi vállalkozást képviselő Mezőföld 15 termelői csoport vezetője, Csepregi Kálmán – aki a beszállítók és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szeptember 17-ei tárgyalásán is részt vett, pénteken az MTI-nek azt mondta: elégedettek a döntéssel. Ebből a támogatásból ugyan sok beszállító kimarad, de a miniszterrel való megbeszélés alapján biztos vagyok abban, hogy a számukra is van megoldás – jelentette ki.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szeptember 6-án jelentette be, hogy az európai uniós támogatási lehetőségek keretében csekély összegű (de minimis) támogatást nyújt azoknak az előállat-beszállítóknak, amelyeknek lejárt és elismert követeléseik vannak a Pápai Hús 1913 Kft.-vel szemben; a beszállítóknak a céggel szemben fennálló követeléseikről nem kell lemondaniuk.

A Pápai Hús 1913 Kft. július elején kért csődvédelmet, miután hónapok óta nem tudta kifizetni beszállítóit.