2023 március 23

Kaotikusak az önkormányzati távfűtő projektek

Egyre zűrzavarosabb hírek érkeznek az E-Star háza tájáról. Amint arról a Tőzsdefórum is beszámolt, az alternatív energiaszolgáltató társaságnak több önkormányzattal is elszámolási vitája van, mert azok, úgymond, nem teljesítik a megállapodásokat. Hódmezővásárhellyel pedig már fel is mondta a hőszolgáltatási szerződést a cég a 100 milliós tartozás miatt. Az önkormányzatokkal szemben másfél milliárdos követelést tart nyilván az E-Star. Ugyanakkor a hódmezővásárhelyi önkormányzat jelezte, hogy álláspontjuk szerint már tavaly ősz óta nincs élő szerződésük az E-Starral.

A friss hírek szerint immár a sárospataki önkormányzat is vitatja az E-Starral szembeni tartozása mértékét. Ráadásul, az E-Star egyik romániai projektje, a marosvásárhelyi tartozások kapcsán is szaporodnak a kérdőjelek.

Nem lennénk meglepve, ha a piaci szereplők továbbra is a partvonalról követnék az eseményeket, hiszen az öt magyar projektjükből már kettővel akadnak problémák – vélekedett Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, mondván, az E-Star korábban jelezte, hogy a három román projektből egyet felmondanak és gondolkoznak egy másikból való kilépésen. Ezáltal a legkevésbé releváns projekt maradna életben Romániában.

Az önkormányzatokkal folytatott, egyre jobban elfajuló vita, azért tűnik fájó pontnak, mert nemrégiben jutott lélegzethez a társaság, mert, ahogy arról a Tőzsdefórum is beszámolt, Lengyelországban hitelt kapott az E-Star. Ezáltal a rövidtávú likviditás már nem lehet kérdés, ám a további terveket derékba törheti az önkormányzatok tartozása.

Az árfolyam elképesztő morzsolódást mutat az egy évvel ezelőtti 10 ezer forint feletti csúcsokhoz képest. A mai kereskedésben 1200 forint közelében is adták az E-Start. Innen már tényleg csak karnyújtásnyira van az 1000 forintos lélektani határ. Az egyre csábítóbb szintek ellenére sem árt az óvatosság a beszállásnál, amíg ugyanis nincsenek jelentős profitot termelő újabb projektek, addig hiába várunk az árfolyam gyors felépülésére.

És ugye, a tőzsdén, nincs az a mélység, amelynél ne lenne még mélyebb.