2024 május 30

Juthat nekünk több is a Kohéziós Alapból

A politikus a Fidesz békéscsabai választókerültének fórumán elmondta: a növekedésre annak ellenére van esély, hogy az Európai Bizottság a 2014-2020 közötti EU költségvetési időszakra egy évvel korábban még közel harminc százalékkal kevesebb összegre tett javaslatot.

Deutsche Tamás szerint a kormánynak, a brüsszeli magyar diplomáciának és az EU képviselőknek mind inkább sikerül meggyőzniük az Európai Bizottságot arról, hogy Magyarország 2010 óta új gazdaságpolitikát követ, ami közelebb viszi az országot az európai közösségi célokhoz is. Csökkent az államadósság, a központi költségvetés hiánya az EU elvárások szerint alakul.

Magyarországnak elemi érdeke, hogy az alapból elérhető támogatások összege több legyen, mint a legrosszabb forgatókönyv szerint tervezett 18 milliárd euró. „Minden pozitív elmozdulás több ezer millió forint többlet fejlesztési támogatást jelent az országnak 2020-ig”- mondta Deutsch Tamás.

Az EU kohéziós politika nem segélyezési politika, a kohéziós fejlesztésekből minden tagország profitál – hangsúlyozta a politikus, aki szerint annak szerepe felértékelődik a válság utáni időszakban, motorja lesz az EU-gazdaság élénkítésének.

Magyarország esélyeit növeli, hogy a legtöbb tagország is fontosnak tartja a kohéziós alap keretösszegének növelését. Magyarország fejlettségi szintje 2020-ra sem éri el az EU tagországok egy főre eső GDP átlagának 75 százalékát – magyarázta Deutsch Tamás.