2023 március 23

Jóváhagyták az új ciprusi tervet

A brüsszeli tárgyalások egyik résztvevője szerint a miniszterek ezzel megerősítették, hogy megvalósíthatónak tartják a Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnökkel kialkudott megállapodást, amely egy „jó bank” és egy „rossz bank” létrehozását, s az adósságoknak a 100 ezer euró feletti betétekből való kifizetését tartalmazza. A megállapodás hírére a tokiói és a hongkongi tőzsde emelkedéssel nyitott hétfőn.

Az EU, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF 10 milliárd eurót ajánlott fel a földközi-tengeri szigetországnak az államcsőd elkerüléséhez, azzal a feltétellel, hogy hétfőig előteremt további 5,8 milliárd euró önrészt. Az „utolsó pillanatban” megszületett egyezség értelmében gyakorlatilag felszámolják a Laiki néven is ismert Popular Bankot, az ország már eddig is hatalmas veszteségeket elszenvedő második legnagyobb pénzintézetét, s az ott lévő, 100 ezer eurónál kisebb betéteket áthelyezik az ország vezető bankjába, a Bank of Cyprusba. A 100 ezer eurónál nagyobb, s az EU jogszabályai értelmében nem biztosított betéteket befagyasztják, s ezekből fizetik majd ki az adósságokat. Hogy ezekből mennyit írnak majd le, egyelőre nem ismeretes, bár egyes források szerint a nagybetétesek veszteségei a 40 százalékot is elérhetik. Nem vetnek ki adót ugyanakkor a kisbetétekre – mondták el uniós tisztségviselők.

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök, aki közel 12 órán át tárgyalt Brüsszelben a hitelezők „trojkájával”, újságírók előtt kijelentette: „elégedett” a tárgyalások eredményével. Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Nicosia és a nemzetközi hitelezők megállapodása „véget vet a Ciprussal és az euróövezettel kapcsolatos bizonytalanságoknak”.

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a nicosiai parlamentnek már nem kell jóváhagynia a Ciprusnak szánt 10 milliárd eurós mentőcsomagot. „A(z Európai) Bizottság ma arról tájékoztatott bennünket, hogy a vonatkozó pontok végrehajtásához szükséges jogszabályokat már jóváhagyták” – mondta Schauble.