Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Jogszabály miatt tűnik el a porszívók java

Környezetvédelmi okok

2014-et írtunk, amikor az Európai Unióban bevezették az energiacímkét a klímák, a hűtőgépek és sok egyéb terméktípus után egy új termékkörre, a porszívókra is, így segítve a vásárlókat a porszívópiacon való eligazodásban.

Ugyanezzel a tollvonással környezetvédelmi okokból korlátozták az elektromos teljesítményt: azóta 1600 wattnál nagyobb teljesítményfelvételű porszívót nem lehet forgalomba hozni az Európai Unióban.

A 2014-ben hozott jogszabály tartalmazott ugyanakkor egy második lépcsős szigorítást, melynek a küszöbéhez érkeztünk.

„2017. szeptemberétől 1600 helyett immár 900 wattban maximalizálják az elektromos teljesítményt, innentől tehát az EU területén ennél nagyobb elektromos teljesítményű porszívó nem kerülhet forgalomba” – tudtuk meg Wágner Gábortól, a prémium német SEBO porszívókat forgalmazó Dunartis Kft. értékesítési vezetőjétől.

Változik az energiacímke is: eddig a legkisebb energiafogyasztású készülékek“A” jelölést kaptak, az energiaéhesebb testvéreik pedig maximum“G”-t. Mostantól a takarékos masinák akár “A+++” jelölésig tornázhatják fel magukat. Ezzel együtt megszűnik az “E”, “F” és“G” kategória.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ha mindez még nem lenne elég, íme néhány további változás

– Az éves elektromos energiafelhasználás 62 kWh/év helyett szeptembertől maximum 43 kWh/év lehet. (Az éves energiafelhasználást úgy határozzák meg, hogy megvizsgálják, hogy egy 87 m2 méretű lakást évente 50 alkalommal kitakarítva mennyi elektromos energiát fogyaszt el az adott készülék.)
– A porszívó szűrőrendszeréből kiáramló, tehát a szobába visszafújt levegő tisztaságának is a korábbi szintnél magasabbnak kell majd lennie; a porszívó egészen pontosan maximum 1% port engedhet majd vissza a levegőbe.
– A 80 decibelnél hangosabb porszívókat kizárják a piacról.
– Szigorodik a minimálisan elvárt kemény- és szőnyegpadló tisztítási hatékonyság.
– A gégecsőnek (már amelyik modellben van) legalább 40.000 hajlítást ki kell bírnia anélkül, hogy megtörne.

Mely porszívók érintettek?

Nem minden porszívóra vonatkoznak a fentiek, a szabályozás csak az alábbi porszívó típusokat érinti:

· Háztartási és professzionális (pl. szállodai) felhasználásra szánt általános (keménypadló és szőnyeg tisztítására egyaránt alkalmas) álló porszívók és hagyományos felépítésű padlóporszívók
· Hibrid porszívók (melyek akkumulátorról és hálózatról egyaránt üzemeltethetők).
· Azok a porszívók, amelyek csak szőnyeg tisztítására alkalmasak
· Azok a porszívók, amelyek csak keménypadló tisztítására alkalmasak
· Vízszűrős porszívók (nem tévesztendők össze a nedves porszívókkal)

Nem érintettek tehát a
· Nedves porszívók,
· Száraz-nedves porszívók,
· Csak akkumulátorról üzemeltethető porszívók,
· Robotporszívók,
· Ipari porszívók,
· Központi porszívók,
· Padlópolírozók,
· Kültéri felhasználásra szánt porszívók.

A felsorolt készüléktípusokat tehát továbbra is energiacímke nélkül lehet forgalmazni, és a teljesítménykorlátozás sem vonatkozik rájuk.

Tulajdonképpen mi is fog történni szeptember 1 után?

A szabályozás a gyártókra vonatkozik, így a kereskedőknek meglevő készleteiket szerencsére nem kell megsemmisíteniük. 2017. szeptember 1. után is eladhatják a készleten levő termékeiket, de amint ezek a készülékek elfogynak, a gyártóktól már csak az új direktíváknak megfelelő készülékeket fognak tudni beszerezni.

Irány tehát a bolt?

Ha kiszemelt már egy porszívótípust, akkor igen, hiszen ha az az adott modell nem felel meg minden pontban az életbelépő szabályozásnak, hamarosan már nem fogja tudni megvásárolni.

Ha a „wattszám-bűvöletében” választ porszívót, és nem bízik abban, hogy a gyártók alacsonyabb wattszám mellett ugyanazt a szívóerőt fogják tudni felmutatni, akkor is itt az ideje a vásárlásnak.

Ugyanakkor a szigorodó szabályok nyilvánvalóan a vevők érdekeit is szolgálják, így összességében arra számíthatunk, hogy szeptembertől új, korszerűbb modellekkel fogunk találkozni a porszívó webáruházak virtuális polcain.