2024 július 16

Jó alapokon nyugszik az európai gazdaság

Évek óta tart a trend

Moscovici elmondta, az immáron valamennyi uniós tagországra jellemző, ötödik éve tartó gazdasági növekedési pályát a monetáris politikák, az erős üzleti és fogyasztói bizalom és a világkereskedelem javuló tendenciái támogatják.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Az elmúlt tizenkét hónapban jellemző magas gazdasági bizonytalanság enyhülni kezdett, ugyanakkor az euróövezet országainak megerősödése a munkahelyeket és a befektetéseket tekintve továbbra is egyenlőtlen. Az eltérések okainak kezelése a legfontosabb feladat, amellyel az elkövetkező hónapokban és években foglalkozni kell – jelentette ki.

Gyorsulást várnak

Az uniós biztos arról tájékoztatott, hogy idén és jövőre az unió egészében 1,9 százalékos GDP-növekedés várható a legutóbbi, novemberben jelzett 1,8 százalékhoz képest. Az eurót használó 19 országban a gazdaság növekedése idén a vártnál egy százalékponttal erősebb, 1,7 százalékos lehet, míg jövőre várhatóan 1,8 százalékra emelkedik.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az uniós bizottság tavaszi gazdasági előrejelzése szerint az elmúlt hónapokban az infláció jelentősen emelkedett, amelyet elsősorban az olajárak emelkedése okozott. Ennek ellenére a – az energia és a feldolgozatlan élelmiszerek volatilis áraitól megtisztított – maginfláció viszonylag stabil és az átlag alatt maradt.

Az euróövezet országaiban az infláció várhatóan a 2016-os 0,2 százalékról idén 1,6 százalékra emelkedik, majd az emelkedő olajárak hatásának gyengülése miatt 2018-ban 1,3 százalékra mérséklődik. A jelentésből kiderült, hogy az elmúlt években a növekedés fő hajtóerejének számító magánfogyasztás 2016-ban nagymértékben erősödött, idén azonban némi lassulásra lehet számítani, mivel az infláció részben ellensúlyozza a háztartások vásárlóerejének javulását.

Az infláció jövőre várható mérséklődése azonban a magánfogyasztás enyhe növekedését hozhatja magával. A beruházás szintje előreláthatólag állandó ütemben élénkül, ugyanakkor továbbra is visszatartó erővel hatnak rá a szerény növekedési kilátások és bizonyos ágazatokban a további hitelállomány-leépítés iránti igény. A fokozatos fellendülést többek között a javuló kapacitáskihasználás, a vállalatok növekvő nyereségessége, valamint a vonzó pénzügyi feltételek ösztönzik.

Kevesebben keresnek munkát

A munkanélküliségi mutatók változatlanul csökkenő tendenciát mutatnak. Az euróövezetben a munkanélküliségi ráta 2017-ben várhatóan 9,4 százalékra, 2018-ban pedig 8,9 százalékra mérséklődik. Ez az erősödő belső keresletnek, a strukturális reformoknak és egyéb kormányzati politikáknak köszönhető.

Az előrejelzés szerint az Európai Unió (EU) egészében hasonló tendencia várható: idén 8,0, 2018-ban pedig 7,7 százalék lesz a munkanélküliségi ráta, elérve ezzel a 2008 vége óta tapasztalt legalacsonyabb szintet. Az előrejelzés szerint idén és jövőre mind a GDP-arányos költségvetési hiány, mind a GDP-arányos bruttó államadósság csökkenésére lehet számítani úgy az euróövezetben, mint az EU egészében.

Kisebb lesz a hiány

Az előrejelzés szerint a GDP-arányos költségvetési hiány az euróövezetben a 2016-os átlagos 1,5 százalékról 2017-ben 1,4 százalékra, majd 2018-ban 1,3 százalékra csökken, míg az EU egészében várhatóan a 2016-os 1,7 százalékról idén 1,6 százalékra, valamint 2018-ban 1,5 százalékra mérséklődik.

A jelentés szerint az euróövezeti GDP-arányos államadósság előreláthatólag a 2016-os átlagos 91,3 százalékról idén 90,3 százalékra, 2018-ban pedig 89,0 százalékra csökken, az EU egészét illetően pedig a 2016-os 85,1 százalék után 2017-ben 84,8 százalékos, majd jövőre 83,6 százalékos arányra lehet számítani. Az uniós bizottság előrejelzése azt mutatja, hogy a gazdasági kilátások továbbra is bizonytalanok, noha a kockázatok a téli helyzethez képest kiegyensúlyozottabbak.

A külső kockázatok egyebek mellett az Egyesült Államok jövőbeli gazdaság- és kereskedelempolitikájával, valamint a tágabb geopolitikai feszültségekkel állnak összefüggésben. A kínai gazdasági kiigazítás, az európai bankszektor állapota, továbbá az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről folytatandó közelgő tárgyalások ugyancsak lehetséges lefelé mutató kockázatnak minősülnek az előrejelzés szerint.