2024 február 28

Javította várakozásait a Richter

Ezt várja a cégvezetés

Bogsch Erik, a gyógyszergyártó vezérigazgatója elmondta, hogy idén összességében 10 százalékos árbevétel-növekedést várnak euróban év/év alapon. A májusi várakozások még 5 százalékos növekedéssel számoltak. A mérték azonban nagyban függ az árfolyamváltozásoktól, és a royalty bevételektől.

A magyar piaccal kapcsolatos várakozásokon nem változtattak, míg Lengyelországban minimális növekedéssel számolnak. A nyugat-európai országokban kisebb csökkenés, míg az EU15 országaiban 15 százalékos növekedéssel számolnak. Oroszország, Ukrajna és a FÁK államaiban stagnálhatnak a bevételek. Az Egyesült Államokban a Vraylar révén kapott royalty bevétel nélkül 10 százalékos lehet a csökkenés.

A kínai piacon 10 százalékos, a latin-amerikain 5 százalékos növekedéssel számolnak. A nagykereskedelmi tevékenységet végző vállalatok – amiben jelentős a romániai leányvállalatok teljesítménye – árbevételének 20 százalékos növekedésére számítanak idén.

Így teljesített a cég

Az eredményeket értékelve a cégvezető elmondta, hogy az árbevétel euróban számolt 22 százalékos növekedése döntően az orosz piac árfolyamhatásának eredménye, mivel a rubel forintárfolyama a tavalyi év első felében gyenge volt, idén erősebb.

Fontos szerepe volt még az EU 15 országokon belüli forgalom növekedésének, és a nagykereskedelmi és kiskereskedelmi forgalom növekedésének. A pénzügyi eredményt a rubel jelentős fordulónapi gyengülése rontotta le. Az adózott eredmény lényegében hasonló az előző év azonos időszakihoz, és a második félévben is a bázishoz hasonló árbevételt várnak – közölte.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Negatív hatások között említette a fokozódó hatósági követelmények költségnövelő hatását. Bogsch Erik a következő időszak kihívásai közé sorolta az újabb hatósági követelményeknek megfelelést, így például az egyedi termékazonosítás bevezetése miatt a 2019-től minden gyógyszerdobozra egy külön számot kell ütni, ehhez újabb berendezést kell venni, amely mintegy 4 milliárd forintos beruházás. A vezérigazgató szerint az intézkedésnek ezen felül kapacitáscsökkentő és egyéb költségnövelő hatása is van, mivel külön informatikai hátteret kell kiépíteni és működtetni, ennek az üzemeltetési költségét még nem ismerik.

Hozták a számokat az akvirált termékek

Az idei év jelentős eseményei közül kiemelte: az Egyesült Államok után az Európai Bizottság is fogalomba hozatali engedélyt adott az új antipszichotikumra, a Reagila-ra, idén júliusban.

Kiemelte: a nőgyógyászati portfólióban végrehajtott korábbi akvizíciók hozzák a megtérülést biztosító eredményeket: az árbevétel 240,5 millió euró volt, 30,6 százalékos növekedéssel, az árbevétel egyharmadát az akvizíciók adták.

A jelentős piacokról elmondta, Oroszországban rubelben a tényleges növekedés csak 4,1 százalék volt, (euróban 29,9 százalékos) 166,7 millió euró volt a forgalom, az árbevétel veszteség 70 millió euró volt az előző évhez képest. Az EU 15 forgalma jelentősen nőtt, 34,5 százalékkal 108,5 millió euróra, a térség forgalma adta az EU-ból származó gyógyszergyártási árbevétel 53 százalékát az első fél évben – ismertette.

A tényleges kutatás-fejlesztési költségek a gyógyszerárbevétel 12-13 százaléka körül alakulhatnak idén, a jelenleg is zajló biotechnológiai és a klinikai vizsgálatok függvényében.