2023 január 27

Izgalmasnak ígérkezik a mai nap

Maradhat a szint

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az inflációs kilátások és a reálgazdaság ciklikus pozíciója az alapkamat 0,9 százalékos szintjének tartós fenntartása irányába mutat – írta a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményében.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Megoszlik az elemzők véleménye arról, hogy mikor és milyen szinten érhet véget a márciusban elindított kamatdöntési ciklus, azonban nem zárták ki a további óvatos monetáris enyhítést azt követően, hogy a jegybank monetáris tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb 15 bázisponttal 0,90 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot kedden.

Többre értékeli magát a Monstanto

A Bayer német gyógyászati és vegyipari vállalat nyitóárfolyama 0,94 százalékkal 87,97 euróra emelkedett Frankfurtban annak hírére, hogy a Monsanto amerikai vegyipari és biotechnológiai cég elutasította 62 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. A befektetők kifejezetten büntették a Bayert a tervezett ügylet miatt, a részvények ára sokat csökkent, és a Moody’s Investors Service leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette a Bayer adósbesorolását.

A Monsanto ugyanakkor jelezte, hogy kész tovább tárgyalni, és a Bayer is hajlandó erre, bár a 62 milliárd dollárt megfelelő árnak tartja. A Monsanto a New York-i tőzsde zárás utáni elektronikus jegyzésében 3,11 százalékos pluszban, 109,30 dolláros árfolyamon áll.

Meglepte az elemzőket
Érdekes fordulat történt a Monsanto felvásárlása kapcsán. A vállalat visszautasította a Bayer ajánlatát, arra hivatkozva, hogy jócskán alábecsülik a cég értékét. Ez a kijelentés meglepte a piacokat. – tette hozzá Varga Botond, az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője.