2023 január 29

Jó hangulatban nyitottak a piacok

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,76 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,15 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,62 százalékos emelkedéssel indította a kereskedést. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,75 százalékkal növekedett nyitáskor.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 26 711,67 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest nem változott.

Tovább emelkedik az olajár

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára emelkedik. A befektetők arra számítanak, hogy csökken a világpiaci túlkínálat, mivel egyes olajkitermelő országokból akadozik a szállítás, illetve valószínűleg csökkent az amerikai olajtartalék a múlt héten.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj júliusi szállításra hordónként (159 liter) 49,26 dollárba került szerda délelőtt kilenc órakor, 65 centtel, 1,34 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára júliusi szállításra hordónként 68 centtel, 1,40 százalékkal, 49,30 dollárra nőtt.

Az eurót 1,1151 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon, 0,10 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Újra drágulnak az üzemanyagok
Emelte bruttó 6 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.  Az emeléssel a benzin átlagára 346-347 forintra, a gázolajé 340-341 forintra nőtt. Legutóbb múlt pénteken változtak az árak, akkor a 95-ös benzin és a gázolaj átlagára is bruttó 9-9 forinttal emelkedett. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Jó kezdést vártak

Kiss Mónika kommentárjában kiemelte, az olaj árfolyama megközelítette a hordónkénti 50 dollárt. Az OTP belorusz kooperáció felé kíván nyitni, ez a bankrészvényre terelheti a figyelmet – tette hozzá.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Elemzők szerint emelkedéssel nyithatnak a vezető európai értéktőzsdék szerdán, a New York-i és az ázsiai tőzsdék nyomdokain haladva, napközben ugyanakkor több piacmozgató hatású gazdasági adat is várható.

A pénzügyi és technológiai részvényárfolyamok megugrásának köszönhetően jelentős nyereségben zártak szerdán a New York-i tőzsdeindexek, amihez az erős ingatlanpiaci adatok, az emelkedő olajárak és a kamatemelés miatti befektetői félelmek enyhülése is hozzájárult. Elemzők szerint a piacok megbékéltek azzal a ténnyel, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatot fog emelni, és emiatt nem jön el a világ vége, sőt lesz, akinek ez kedvezni fog. A pénzügyi szektor pedig azok között lesz, amelyek hasznot húznak a kamatemelésből.

Megvan a görög megállapodás

Kedvező hír, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek szerdára virradóra jóváhagyták a Görögországot támogató nemzetközi mentőcsomag első felülvizsgálatának lezárását és ezzel együtt a következő, 10,3 milliárd eurós hitelrészlet kifizetését. 

Megállapodtak abban is, hogy intézkedéseket tesznek a görög államadósság enyhítésére, amit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) feltételként szabott a hitelprogramban való további részvételéhez. Poul Thomsen, az IMF európai igazgatója közölte, javasolni fogja az IMF kormányzótanácsának, hogy hozzon döntést a görög mentőprogramba való belépéséről.

Sok hírre figyelünk

Szerdán több piacmozgató hatású gazdasági adat is várható. Délelőtt hozza nyilvánosságra a GfK német piackutató intézet júniusra vonatkozó fogyasztói hangulatindexét, majd az ifo a májusra vonatkozó német üzleti hangulatindexét. Délután az amerikai külkereskedelmi mérleg áprilisi alakulásáról számol be a kereskedelmi minisztérium, majd a Markit Economics piackutató intézet a májusi amerikai szolgáltatóipari, illetve kompozit beszerzésimenedzser-indexek előzetes értékét teszi közzé. Napközben Brüsszelben összeülnek az EU-tagországok gazdasági és pénzügyminiszterei.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A Bayer német gyógyászati és vegyipari vállalat nyitóárfolyama 0,94 százalékkal 87,97 euróra emelkedett Frankfurtban annak hírére, hogy a Monsanto amerikai vegyipari és biotechnológiai cég elutasította 62 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. A befektetők kifejezetten büntették a Bayert a tervezett ügylet miatt, a részvények ára sokat csökkent, és a Moody’s Investors Service leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette a Bayer adósbesorolását.

A Monsanto ugyanakkor jelezte, hogy kész tovább tárgyalni, és a Bayer is hajlandó erre, bár a 62 milliárd dollárt megfelelő árnak tartja. A Monsanto a New York-i tőzsde zárás utáni elektronikus jegyzésében 3,11 százalékos pluszban, 109,30 dolláros árfolyamon áll.

Így áll Ázsia
Az olajárak emelkedésével párhuzamosan erősödtek a vezető ázsiai tőzsdeindexek. Tokióban 1,58 százalékos, Ausztráliában 1,60 százalékos, Dél-Koreában 1,15 százalékos, Hongkongban 2,62 százalékos pluszban álltak az irányadó mutatók a záráshoz közeledve. Sanghajban és Sencsenben viszont erős kezdés után minimális veszteségbe fordultak át az indexek. A Morgan Stanley Capital International, a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 1,6 százalékkal erősödött.

Nem volt gond a zárással

Komoly növekedéssel, csaknem négyheti csúcson zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók kedden, különösen a pénzügyi papírok drágultak.