2024 április 13

Irán nukleáris programjáról is szól Obama

Jay Carney, az amerikai elnöki hivatal szóvivője kijelentette, hogy a napjainkban a muszlim országokban tapasztalt zavargásokkal kapcsolatban Barack Obama kedden, a közgyűlés általános vitájának nyitónapján kitér majd az arab világban végbemenő demokratikus átalakulás szélesebb összefüggéseire is. „Az ENSZ Közgyűlése újabb alkalmat szolgáltat számára, hogy hangsúlyozza: nem szabad engedni, hogy Irán nukleáris fegyvert fejlesszen ki” – mondta a szóvivő.

Obama elnök az ABC televízió hétfőn felvett, The View című műsorának nyilatkozva kijelentette, hogy a bengázi amerikai konzulátus ellen elkövetett támadás nem pusztán a „tömeg akciója” volt. Kijelentette, hogy a iszlámellenes videó „marginalizálásának” legjobb módja az, ha „nem vesznek róla tudomást”.

Barack Obama, aki idei, rövid ENSZ-beli programja során nem folytat kétoldalú tárgyalásokat, hétfő este fogadást adott a Waldorf-Astoria Starlight Roof termében. Az eseményen részt vett Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is.

Az újraválasztásáért harcoló elnök helyett az ENSZ Közgyűlésének otthont adó New Yorkban Hillary Clintonnak jutott a főszerep az Egyesült Államok érdekeinek a külvilággal szemben való képviseletében. Az amerikai külügyminiszter hétfőn Líbia, Afganisztán, Pakisztán és Egyiptom első számú vezetőjével folytatott mélyreható megbeszéléseket.

Áder János az általános vita első napján, kedden szólal fel a közgyűlésen. A beszédet megelőzően a köztársasági elnök részt vesz Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak a delegációvezetőknek adott köszöntő fogadásán, majd a tervek szerint kétoldalú tárgyalásokat folytat Szlovákia, Csehország, Bulgária és Lettország elnökével. Áder János kedd este jelen lesz az amerikai magyarok egy újabb csoportos állampolgársági eskütételén a New York-i magyar főkonzulátuson.