Húst és bort szállítanánk a Fülöp-szigetekre
Élénkülő agrárkapcsolatok
A két ország kapcsolata nem új keletű, idén tavasszal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fülöp-szigeteki látogatása alkalmával Gazdasági Vegyesbizottság felállításáról írt alá egyezményt Ramon Lopez kereskedelmi miniszterrel, emellett a filippínó agrárminiszter néhány hete már tiszteletét tette Magyarországon.
A miniszteri vizit óta meg is élénkültek az agrárkapcsolatok, 2017 első felében Magyarország legfőbb exportterméke az élelmiszer és élő állat termékcsoport volt a szigetországba. Emellett kilenc hazai cég kezdeményezte az egyedi akkreditációs eljárás megindítását, ami feltétele a kivitelnek.
[extracode type=”ad” id=”in_post”]
A fő potenciál: hús és bor
Czerván György a tárgyalások után elmondta: a Fülöp-szigeteken mintegy százmillióan élnek, lakossága döntő többségben katolikus, azaz nem tilalmas a sertéshús és a bor fogyasztása. Az ország deklaráltan behozatalra szorul sertéshúsból, baromfihúsból és tenyészállatból, ezeken a területeken Magyarország komoly exportpotenciállal rendelkezik. Jelentős lehetőségek vannak a kutatás-fejlesztési együttműködésben is, elsősorban az öntözéses növénytermesztés, valamint a rizsnemesítés területén.
A Fülöp-szigetek egyébként önálló standdal van jelen a budapesti OMÉK-on, rizs ételeket, trópusi szörpöket, halféléket és szárított gyümölcsöket kínálnak a látogatóknak.