2024 május 30

Holoda: szükség volt „túlélési stratégia” kidolgozására

Magyarország külföldi energiafüggősége több mint 62 százalékos, a felhasznált földgáz 82 százaléka származik importból. Ehhez kapcsolódik az elöregedett állapotban lévő erőműpark, a pazarlóan felépített épületállomány. A megújuló energia felhasználása pedig mindössze 8,79 százalékos – emlékeztetett előadásában a helyettes államtitkár. 

Az Országgyűlés tavaly októberben elfogadta a 2011-2030 közötti időszakra szóló Nemzeti Energiastratégiát. Holoda Attila kiemelte: a függetlenedés legfontosabb eszközeinek tekintik az energiatakarékosság javítását, a megújuló energia minél nagyobb arányú felhasználását, a biztonságos atomenergia használatát és arányának növelését, illetve a kapcsolódást az európai energia infrastruktúrához, valamint a hazai szén- és lignitvagyon hasznosítását.

A tervezett infrastrukturális fejlesztések kapcsán a helyettes államtitkár hangsúlyozta: Magyarország földgázbeszerzési lehetőségei korlátozottak, ezért az orosz gáztól való függőség csökkentése miatt szükség van arra, hogy északi, délkeleti és délnyugati irányban meglegyen az a hálózati összeköttetés, amely lehetővé teszi új vonalak elérését.

A villamosenergia-hálózat tervezett fejlesztésétől a kormányzat azt várja, hogy növekszik a határokon átnyúló kereskedelem, illetve egyszerűbbé válik a kereskedés, csökkennek a piaci árkülönbségek és nő az ellátás biztonsága – közölte Holoda Attila.

A helyettes államtitkár hozzátette: a földgázhálózat fejlesztésétől szintén versenyképességi javulást várnak, illetve azt, hogy az orosz gáz mellett olyan új gázforrások jelenjenek meg a hazai gázpiacon, amelyek növelik az ellátás biztonságát.

A fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy csökkenjen a hazai és az európai gázárak közötti, ma még jelentős különbség. A kormány szándékai szerint ezzel párhuzamosan csökkennek majd a lakosság rezsiterhei, és nő a hazai vállalkozások versenyképessége – mondta a helyettes államtitkár.