2024 május 20

Hiába nem lesz vám, az árak maradnak az egekben

A sina.com hírportál beszámolója szerint a hatóságok már megkezdték a vámok eltörlésének előkészítését és az új helyzetre való felkészülést.

A világtermelés 90 százalékával a kelet-ázsiai ország számít a világ legnagyobb ritkaföldfém-kitermelőjének, ám jelenleg szigorúan szabályozza exportját, 15-25 százalékos vám mellett mennyiségi kvótát is meghatároz a kivitelre.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Japán közös panasszal lépett fel WTO előtt még 2012-ben azzal a gyakorlattal szemben, hogy Kína versenyelőnybe hozta saját vállalatait és ráadásul a vámokkal is jelentős mértékben emeli a világpiaci árakat saját hasznára. Peking azzal védekezett, hogy az árak hosszú ideje mesterségesen alacsonyak, s nem fedezik a kitermelés hatalmas költségeit.

Iparági szakértők szerint ugyanakkor Kína nem fogja piaci pozícióját könnyen feladni, s az exportvámok helyett környezeti- illetve forrásadó bevezetésével tartja majd jelenlegi szinten az árakat. Ahogyan arról a Cajcsing gazdasági magazin korábban beszámolt, az adókat kísérleti jelleggel már fél tucat régióban bevezették. Az árak szabályozásának másik tere lehet a március végén megnyitott Paotou ritkaföldfém-kereskedelmi platform, amelyen tucatnyi ritkaföldfém internetes tőzsdei kereskedése zajlik.