2023 február 03

Hamarosan utalja a milliárdokat a jegybank

Rekordon a nyereség

Emlékeztetnek arra, hogy az MNB Igazgatóságának áprilisi döntése értelmében a jegybank rekordmértékű, 50 milliárd forint osztalékot fizet, melyet a 2015-ben elért kiemelkedő mértékű, közel 95 milliárd forintot kitevő nyereség tett lehetővé.

A jegybank eredménytartaléka – az osztalékfizetés mellett is – meghaladja a 100 milliárd forintot, amely az esetlegesen felmerülő kockázatokra elegendő fedezetet nyújthat.

A jegybank a 2012 decemberében előre jelzett 203 milliárd forintos veszteség helyett már harmadik éve nyereséges, az MNB eredménye – a 2013-as és a 2014-es évek 25 milliárd forintot meghaladó nyereségét követően – 2015-ben közel 95 milliárd forintot tett ki.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Minek köszönhető a nyereség?

Az MNB eredményének kedvező alakulása döntően az alapkamat-csökkentési ciklushoz, illetve a jegybanki programokhoz (önfinanszírozási program, forintosítás) köthető. Az elmúlt évek nyereséges működése összességében lehetővé tette, hogy a költségvetés mentesüljön a veszteség megfizetésének terhe alól.

Az igazgatóság döntése

A közleményben kitérnek arra: a korábban nem tapasztalt mértékű nyereség felhasználásáról – a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi vonatkozó törvény értelmében – az MNB igazgatósága április 27-én döntött.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az igazgatóság az eredmény felhasználásáról szóló döntésnél figyelembe vette a jövő évek várható eredményeit, illetve potenciális kockázatait, és úgy határozta meg az eredménytartalékba kerülő összeget, hogy a saját tőke ezekre a kockázatokra elegendő fedezetet nyújtson. A igazgatóság a korábbi évek nyereségének, illetve a 2015. évi kimagasló eredmény egy részének eredménytartalékba helyezésével úgy ítélte meg, hogy az eredménytartalék állománya elérte azt a szintet, ami lehetőséget biztosít az osztalék kifizetéséről szóló döntésre.

Rekordon a kifizetés

Az MNB – a mostani osztalékfizetést megelőzően – utoljára 2002-ben fizetett a költségvetés számára osztalékot. A 2015-ben elért eredmény mellett az idei, 50 milliárd forint osztalékfizetés is rekordmértékű, mivel meghaladja a rendszerváltás óta az MNB által fizetett osztalékok mértékét.

Az osztalékfizetésnek köszönhetően az államadósság a GDP 0,15 százalékával csökkenhet. Az osztalékfizetés mellett az eredménytartalék is jelentős, 100 milliárd forintot meghaladó mértékű, hasonló nagyságrendű tartalékokkal szintén nem rendelkezett korábban még a jegybank – olvasható az MNB közleményében.