2023 március 20

Gyógyírként fogják fel a pénznyomtatást

Sokak számára, de különösen az európai munkanélkülieknek ez a forgatókönyv maga a rémálom.

A politikusok és a döntéshozók tovább nyirbálják a kamatokat, és a „gazdaság támogatásának” módszereként mennyiségi enyhítéssel és hasonló likviditást teremtő intézkedésekkel folytatják az expanziót. 2009 óta szinte minden ország ugyanebben az üzemmódban működött, és szánalmas kudarcot vallott.

De ettől nem rettennek vissza (lásd Japán), tehát minél mélyebbre zuhan az értéktőzsde, annál nagyobb a valószínűsége a pénznyomtatás folytatódásának. A jegybankok és a politikuson válton állítják, hogy az adósság teljes egészében elinflálható. Végül azonban a defláció folytán az adósságteher felemelhetetlenül elnehezedik, és a reáleszközök ára is visszaesik.

A Nikkei az 1989-ben elért csúcshoz képest még mindig 70 százalék lemaradásban van. Ebből egy (vagy több) elvesztegetett évtized lesz – ami azoknak a politikusoknak kedvez, akik csak az újraválasztásukkal törődnek, a kemény reformokkal egyáltalán nem.

Befektetés a „Bővítés-színlelés folytatása a japanizációig” forgatókönyv megvalósulása esetén

Egy olyan időszakban, amikor a pénznyomtatást gyógyírként fogják fel, a befektetőnek eszközökkel kell rendelkeznie és olyan befektetési tervvel, amely az alacsony növekedés és nyomott hozamok idején, sőt a további japanizáció megnövekedett esélye dacára is védelmet nyújt.

Ebben a forgatókönyvben az aranynak és a tárgyi eszközöknek osztották a főszerepet. Érdemes 25 százalékot aranyban/ezüstben, további 15 százalékot egyéb, például mezőgazdasági vagy energiával kapcsolatos eszközben tartani. A befektetési időtávlat függvényében megfontolásra érdemesek az árutőzsdén kereskedett alapok illetve CFD-k (az alapok hosszabb, a CFD-k rövidebb időre szólnak).

Itt is érdemes 25 százalékos készpénzhányadot tartani a hitelezés zavarainak leképzésére, további 10 százalék jut kötvényekre, 25 százalék pedig magas hozamú részvényekre (globális nevekre). Ez a portfólió reál megtérülést eredményez (azaz az infláció fölötti megtérülést hoz, és a várható gyengélkedést is át lehet vészelni vele).

Kapcsolódó anyagok: 

Görögország előtt szirtakizik Európa

Elő- vagy utóminikrach lehetséges

Németország sem úszhatja meg olcsón

Forradalom, háború – visszaköszön a múlt