Rendkívüli Hírek:

2024 február 26

Teljesítette vállalásait a Kometa

Teljesítette vállalásait a Kometa, így eredményes volt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábbi eljárása, amelyben a húsipari vállalat kommunikációs kampányait vizsgálták – közölte a versenyhatóság csütörtökön, utóvizsgálatának eredménye alapján.

A GVH közleménye szerint eredeti vizsgálatuk a Kometa 99 Élelmiszeripari Zrt. két szlogen köré épült kereskedelmi kampányait értékelte. Az eljárás kiterjedt a cég egyes készítményei egészségre gyakorolt hatását jelző kijelentések lehetséges megtévesztő kommunikációjára is. A Kometa az eljárás során kötelezettségvállalást tett, amelyet a GVH Versenytanácsa elfogadott. A cég vállalta, hogy kommunikációs kampányt indít a fogyasztói tudatosság növelése érdekében. A táplálkozási szükségletek és az élelmiszerválasztás fontosságára felhívva a figyelmet, illetve létrehoznak egy weboldalt, ahol tájékoztatást nyújt az egyes fogyasztói csoportok táplálkozási szükségletei közötti eltérésekről – ismertette a távirati iroda.

A vállalkozás továbbá belső megfelelési program kialakítását is vállalta. A versenyhivatal hangsúlyozta: minden esetben vizsgálják a kötelezettségvállalások teljesítését. A most lezárult utóvizsgálat során megállapították, hogy a Kometa minden vállalását teljesítette, így az eredeti eljárás eredményes volt. Ugyanakkor a cég a vállaltakhoz képest késve vezette be a megfelelési programot. Ezért a megfelelő teljesítést nem lehetett maradéktalanul megállapítani – jelezte a nemzeti versenyhatóság. A GVH közölte: a Kometa nem minősül kis- és középvállalkozásnak, így az irányadó szabályok szerint mulasztás esetén mindig szabnak ki bírságot.

Mérlegelve a mulasztás csekély jelentőségét, a vállalkozás eljárás során tanúsított együttműködő magatartását, illetve, hogy a vállalások célja teljesült, a GVH Versenytanácsa jelképes összegű, 300 ezer forintos bírságot szabott ki a cégre. A GVH arra hívja fel a vállalkozások figyelmét, hogy a kötelezettségvállalásban foglaltakat a vállalt határidőn belül és maradéktalanul kell teljesíteni.