2024 június 17

2,5 milliárd forintból épült kerékpárút Mezőhegyesen

Csaknem 2,5 milliárd forint uniós támogatásból épül 10 kilométer hosszú kerékpárút Mezőhegyesen – közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat csütörtökön.

A fejlesztésre a mintegy 4500 lakosú, dél-békési város a Terület- és településfejlesztési operatív programból (Top) eredetileg bruttó 2,1 milliárd forintot nyert el, amelyet ki kellett egészíteni további 300 millió forint többletforrással. A kerékpárút kivitelezést a békéscsabai Bólem Építőipari Kft. végezte. Mezőhegyesnek a ménesbirtok történelmi hagyományaiból örökölt, speciális településszerkezete van, külterületén tizenkét lakott major van, négyet közelít meg a kerékpárút, továbbá 4-5 vállalkozást, telephelyet. A lakosság négyötöde majorokban él, ezért is fontos a beruházás – olvasható a vármegyei önkormányzat honlapján.

A másfél éves munka során épült két kerékpáros híd, a vármegyehatár előtti szakaszon kerékpáros vasúti átjáró, továbbá a 4444. jelű Gyula-Battonya-Mezőhegyes és 4434. jelű Gyula-Pitvaros-Makó összekötő út kereszteződésében körforgalom. Utóbbinál a Magyar Közút Nonprofit Zrt. volt a konzorciumi tag. A támogatásból szemléletformáló programsorozatot is rendeztek, amelyek célja az volt, hogy a kerékpárút használatára ösztönözzék Mezőhegyes lakosságát, valamint minél több kerékpáros turistát a helyszínre vonzzanak. Több mint ezer embert értek el – írták a közleményben.