2023 február 04

Gázos üzletnek adott zöld utat a GVH

Gázban utaznak

A Messer Hungarogáz Kft. (Messer) a Messer-csoportba tartozik, e csoport ipari és orvosi gázok gyártásával és forgalmazásával foglalkozik a világ mintegy 30 országában.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A csoport hazai tagjai oxigén, nitrogén és széndioxid előállításával, valamint értékesítésével, ezen felül a Messer-csoport külföldön honos tagjai által előállított további ipari gázfajták magyarországi forgalmazásával foglalkozik. Az Air Liquide Hungary Gáztermelő Kft. oxigén és nitrogén gyártásával és értékesítésével, valamint más ipari gázok külföldről történő beszerzésével és értékesítésével foglalkozik.

A véleményüket is meghallgatta

Az ipari gázok felhasználása – az ipar számos területe mellett – az egészségügyre, a környezetvédelemre és a labortechnikára is kiterjed. E gázok értékesítése tonnás, tartályos és palackos kiszerelésben valósulhat meg.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A GVH az összefonódás hatásainak értékelésekor – e három forgalmazási mód szerint külön-külön – vizsgálta az egyes gázok forgalmazóit, az értékesítési arányokat, a piacra lépés lehetőségeit és a vevők és a beszállítók helyzetét, valamint figyelemmel volt a piaci szereplők véleményére is.

Van kivétel

A GVH megállapította, hogy a fúzió engedélyezésével nem csökken a verseny a magyarországi ipari gázértékesítés – egy kivételével – valamennyi lehetséges piacán, egyrészt a piacvezető Linde Magyarország Kft., mint a Messer legközelebbi versenytársának jelenléte, másrészt az import aktív szereplői, így a SIAD Hungary Gázokat Forgalmazó és Termelő Kft. és a SOL Hungary Kft. intenzív versenystratégiája miatt.

Az egyetlen kivételt a tartályos hidrogén értékesítésének piaca képezi, amelyen azonban a jelentős vevői erő, valamint a Linde kizárólagos beszállítói pozíciója képes megakadályozni azt, hogy az egyesült cég visszaélhessen a megnövekedett piaci részesedéséből fakadó nagyobb piaci hatalmával, ezért a verseny csökkenése ezen a piacon sem lehet számottevő. Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte az összefonódást.